Kvasny Prum. 1959; 5(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1959001

Stáčení piva za horka.Recenzovaný článek

G. KLAZAR, J. BEDNÁŘ

Za předpokladu stáčení piva s dobrou koloidní stabilitou je možno postup plnění za horka považovat za podstatné zlepšení proti dosavadnímu způsobu pasterace. Příznivý koloidní stav je však požadavkem u všech piv určených k pasteraci. Dalším předpokladem je použití dokonale čistých lahví, neboť každé znečištění způsobuje okamžité zpěnění piva. Stáčení piva za horka má své výhody. Ve srovnání s průtokovou pasterací, kdy ohřáté a opět zchlazené pivo musí být plněno do sterilních lahví, má stáčení za horka přednost v tom, že sterility je dosaženo jen v jedné fázi, a to při plnění. Vysokou teplotou piva se zabrání reinfekci. Do určité míry se dosáhne i zlepšení koloidní stability vzhledem k nízkému obsahu vzduchu, který zůstává v prostoru hrdla lahve. Záporné poznatky nebyly shledány.

Klíčová slova: pivo, stáčení za horka, koloidní stabilita

Zveřejněno: 1. leden 1959