Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1959; 5(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1959001
Za předpokladu stáčení piva s dobrou koloidní stabilitou je možno postup plnění za horka považovat za podstatné zlepšení proti dosavadnímu způsobu pasterace. Příznivý koloidní stav je však požadavkem u všech piv určených k pasteraci. Dalším předpokladem je použití dokonale čistých lahví, neboť každé znečištění způsobuje okamžité zpěnění piva. Stáčení piva za horka má své výhody. Ve srovnání s průtokovou pasterací, kdy ohřáté a opět zchlazené pivo musí být plněno do sterilních lahví, má stáčení za horka přednost v tom, že sterility je dosaženo jen v jedné fázi, a to při plnění. Vysokou teplotou piva se zabrání reinfekci. Do určité míry se dosáhne i zlepšení koloidní stability vzhledem k nízkému obsahu vzduchu, který zůstává v prostoru hrdla lahve. Záporné poznatky nebyly shledány.
Zveřejněno: 1. leden 1959