Kvasny Prum. 1959; 5(6): 139-144 | DOI: 10.18832/kp1959016

Hodnocení různých způsobů měření cukernatosti moštů.Recenzovaný článek

Z. KUTTELVAŠER, J. JAROŠ

Při kontrole přesnosti různých metod měření cukernatosti moštů bylo statisticky zjištěno, že hodnoty naměřené klosterneuburgským moštoměrem se pohybují v daném rozmezí chyb kolem skutečného obsahu cukru, takže jim odpovídají i hodnoty naměřené refraktometrem a přepočtené podle vzorce 0Rf x 0,85 nebo přímo odečtené obsahy cukru podle tabulek n.p. MEOPTA. Přepočtené hodnoty podle tabulkyŠpreňarovy mají příliš odlišný průměr od 100% a neudávají nám proto přesný obsah cukru, obsaženého v měřeném moštu.Hodnoty přepočtené podle tabulky Voskobojnikovy udávají největší odklon naměřených hodnot od ideálního průměru k vyšším hodnotám. Při srovnání vypočtených hodnot, naměřených 0Oe a obsahu cukru, zjištěného analyticky v daném souboru vykoupených partií moštu, bylo konstatováno, že hodnoty, vypočtené podle vzorce (0Oe : 4) - 2 odpovídají skutečnému obsahu cukru lépe než hodnoty vypočtené podle vzorce (0Oe : 4) - 3, kterého se běžně používá. Takto přepočtené hodnoty se také nejvíc přibližují hodnotám klosterneuburgského moštoměru. Při měření cukernatosti moštů moštoměry, justovanými při 15°C není podle našeho názoru nutno při výkupu hroznů provádět korekci na teplotu, neboť opravy jsou poměrně malé a jejich hodnota odpovídá odchylkám v rámci chyby měření při výkupu hroznů. Při použití moštoměrů justovaných při teplotě 20°C by snad bylo účelné používat tabulek tepelných korekcí při výkupu hroznů, neboť rozdíly naměřené cukernatosti, způsobené nízkou teplotou moštu, mohly by ovlivnit zaokrouhlování na celé 0 Kl v neprospěch  výkupce. Poněvadž přepočtené hodnoty z refraktometrické sušiny jsou poměrně přesné, doporučujeme zavést pokusně měření cukernatosti refraktometrem a zjištěné hodnoty přepočítávat podle vzorce 0Rf x 0,85 nebo podle tabulek n.p. MEOPTA.

Klíčová slova: cukr, mošt, měření

Zveřejněno: 1. červen 1959