Kvasny Prum. 1973; 19(12): 265-268 | DOI: 10.18832/kp1973024

Kvalita piva z hlediska náhrady chmele chmelovým extraktem.Recenzovaný článek

J. MOŠTEK

V měřítku čtvrtprovozních  10° světlých várek objemu po 35 l byl studován vliv čtyř chmelů výrazně odlišné světové provenience (ČSSR, NSR, SSSR, USA) a z nich  záhy připravených chmelových extraktů dvoustupňovou extrakcí ( metylenchlorid- voda)na fyzikálně chemické  a senzorické vlastnosti hotových piv a na dusíkatou skladbu jejich nebiologických zákalů. Na základě rozsáhlé studie několika desítek vzájemně srovnatelných zkušebních várek byl vymezen rozsah změn řady důležitých analytických kriterií mladin a hotových piv a charakterizovány změny jejich senzorických vlastností.

Klíčová slova: pivo, kvalita, chmel, chmelový extrakt

Zveřejněno: 1. prosinec 1973