Kvasny Prum. 1975; 21(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1975003

Metodika stanovení bílkovin v ječmenu.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ

Vzhledem k tomu, že zvyšující se obsah bílkovin ve  sladovnickém  ječmenu je celosvětový problém, objevuje se snaha zařadit toto kritérium do normy. Zakotvení  bílkoviny  do ČSN je podmíněno vypracováním metody dostatečně rychlé a přesné. Na základě rešerše byly rozděleny metody stanovení dusíku na čtyři skupiny: mineralizace materiálu, barevné reakce ječného výluhu, stanovení elementárního dusíku volumometricky a ostatní analytické metody. Ve všech skupinách byly sledovány postupy ke zrychlení spolu s použitím nových moderních přístrojů.

Klíčová slova: ječmen, bílkoviny, analytická metoda

Zveřejněno: 1. únor 1975