Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(6): 135-139 | DOI: 10.18832/kp1976021
Stanovily se hlavní parametry pro kontinuální propagaci kvasinek jednostupňovém systému. V anaerobních podmínkách získávají kvasinky veškerou energii pouze alkoholovou glykolýzou, a proto jejich pomnožení je závislé na množství zkvašeného cukru. Proto musí přitékající tiráž obsahovat dostatečné množství cukru. Jeho koncentrace se udržuje v rozmezí 80 až 85 g/l. Při nižších koncentracích se nezajistí požadovaný přírůstek. Přímé dávkování vzduchu do propagátoru, jehož množství odpovídá stimulaci důležitých sterolů, neohrožuje jakost tirážní směsi dodatečnou aerací, protože dodaný kyslík je téměř okamžitě asimilován kvasinkami. Měření prokázala, že v zákvasu před vstupem do hlavních kolon není přítomen kyslík ani ve stopách. Dlouhodobé provozní zkoušky potvrdily správnost výpočtů. Kontinuální propagací v jedné nádobě se podařilo udržet v zákvasu koncentraci 50 až 70 miliónů buněk v 1 ml.
Zveřejněno: 1. červen 1976