Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(11): 254-256 | DOI: 10.18832/kp1976038
Ve dvouletých pokusech bylo průkazně zjištěno, že tvorbu glycerolu lze při alkoholickém kvašení révového moštu usměrňovat. Je to velmi významný poznatek, protože glycerol je nejen kvantitativní, ale hlavně kvalitativní složkou vína. Nejvýrazněji lze jeho tvorbu ovlivnit teplotou kvasného substrátu. Neméně důležitou složkou při tvorbě glycerolu je druhové zastoupení kvasinek, protože některé druhy rodu Saccharomyces mají na tvorbu glycerolu velmi průkazný vliv. Ve sledovaných vínech, v závislosti na teplotě a druhu kvasinek se nacházel glycerol v množství od 3,96 do 10,12 g/l.
Zveřejněno: 1. listopad 1976