Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(4): 80-82 | DOI: 10.18832/kp1980013
Výroba jemného a velejemného lihu ze surového je problémem především destilačním. Pro dobré porozumění procesu je nutné stanovit složení vstupních a výstupních proudů destilační části lihovaru. V této práci byly analyzovány vzorky odběrů surového lihu, úkapů a dokapů z lihovarů n. p. Středočeská Fruta Mochov, závod Kralupy a Kolín. Analýzami odebraných vzorků surového lihu, úkapů a dokapů z jemného lihu bylo zjištěno: - nečistoty uvedených výrobků tvoří v podstatě 11 až 15 základních nečistot, - jejich koncentrace v odebraných vzorcích v průběhu sledovaného období silně kolísá (průměrně 2 až 5krát), - kvalita jemného lihu (tj. množství přítomných nečistot) částečně závisí na typu rafinačního přístroje. V následujících lihovarských kampaních této pětiletky bude sledování rafinačních procesů pokračovat v dalších lihovarech ČSR.
Zveřejněno: 1. duben 1980