Kvasny Prum. 1980; 26(4): 80-82 | DOI: 10.18832/kp1980013

Možnosti zvyšování výtěžků jemného lihu a optimalizace rafinačního procesu (II část).Recenzovaný článek

V. KRUMPHANZL, J. ROSÁK, J. UHER, A. VÁVROVÁ

Výroba jemného a velejemného lihu ze surového je problémem především destilačním. Pro dobré porozumění procesu je nutné stanovit složení vstupních a výstupních proudů destilační části lihovaru. V této práci byly analyzovány vzorky odběrů surového lihu, úkapů a dokapů z lihovarů n. p. Středočeská Fruta Mochov, závod Kralupy a Kolín. Analýzami odebraných vzorků surového lihu, úkapů a dokapů z jemného lihu bylo zjištěno: - nečistoty uvedených výrobků tvoří v podstatě 11 až 15 základních nečistot, - jejich koncentrace v odebraných vzorcích v průběhu sledovaného období silně kolísá (průměrně 2 až 5krát), - kvalita jemného lihu (tj. množství přítomných nečistot) částečně závisí na typu rafinačního přístroje. V následujících lihovarských kampaních této pětiletky bude sledování rafinačních procesů pokračovat v dalších lihovarech ČSR.

Klíčová slova: jemný líh, rafinace, ethanol, destilace

Zveřejněno: 1. duben 1980