Kvasny Prum. 1980; 26(12): 276-280 | DOI: 10.18832/kp1980046

Provozní charakteristika věžového vícestupňového fermentoru při vyšší viskozitě kapalného média.Recenzovaný článek

J. PÁCA

Byl sledován vliv viskozity a intenzity míchání na dobu homogenizace, koeficient zpětného toku a rychlost přenosu kyslíku v jednotlivých stupních věžového vícestupňového fermentoru s mechanickým mícháním se souproudým uspořádáním toku kapalné a plynné fáze. Viskozita byla simulována vodnými roztoky glycerolu. Výsledky ukázaly, že s růstem viskozity kapalné fáze klesá jak velikost koeficientu zpětného toku, tak i rychlost přenosu kyslíku. Při překročení určité hodnoty viskozity přestává však rychlost přenosu kyslíku být závislá na viskozitě. Při vyšších viskozitách kapalné fáze byl zjištěn výrazný vliv velikosti zřeďovací rychlosti na dobu homogenizace v jednotlivých stupních fermentoru.

Klíčová slova: věžový fermentor, viskozita, kapalné médium

Zveřejněno: 1. prosinec 1980