Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1980; 26(12): 276-280 | DOI: 10.18832/kp1980046
Byl sledován vliv viskozity a intenzity míchání na dobu homogenizace, koeficient zpětného toku a rychlost přenosu kyslíku v jednotlivých stupních věžového vícestupňového fermentoru s mechanickým mícháním se souproudým uspořádáním toku kapalné a plynné fáze. Viskozita byla simulována vodnými roztoky glycerolu. Výsledky ukázaly, že s růstem viskozity kapalné fáze klesá jak velikost koeficientu zpětného toku, tak i rychlost přenosu kyslíku. Při překročení určité hodnoty viskozity přestává však rychlost přenosu kyslíku být závislá na viskozitě. Při vyšších viskozitách kapalné fáze byl zjištěn výrazný vliv velikosti zřeďovací rychlosti na dobu homogenizace v jednotlivých stupních fermentoru.
Zveřejněno: 1. prosinec 1980