Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1981; 27(9): 200-203 | DOI: 10.18832/kp1981037
U dvou kmenů kvasinek Sacch. carlsbergensis byly sledovány některá teoreticky i prakticky významná bio chemické charakteristiky, jako jsou aerobní růst a respirace v médiu s 2 % a 0,15 % glukózy a fermentační aktivita kmenů na 2 % maltóze po přidání 10 % glukózy. Na rozdíl od kmene 51, vykazujícího při růstu na médiu s glukózou diauxický růst s prodlevou 5 h, nízkou respirační aktivitu a při růstu na maltóze citlivost ke glukózovému efektu, byly u kmene T zjištěny vlastnosti zcela výjimečné pro kvasinku S. carlsbergensis: aerobní růst kmene T na glukóze proběhl bez diauxie a s relativně vysokou respirační aktivitou (měřeno QO2 Warburgovým manometrickým přístrojem). Rovněž fermentační aktivita kmene T na maltóze byla relativně vysoká (měřeno Q N2 CO2) a po přidání glukózy nebyla významně ovlivněna. Autorka zdůrazňuje význam analýzy regulace metabolismu pro praktické hodnocení a výběr kmenů spodních pivovarských kvasinek s nízkou citlivostí vůči glukózovému efektu.
Zveřejněno: 1. září 1981