Kvasny Prum. 1985; 31(6): 121-123 | DOI: 10.18832/kp1985020

Polské zkušenosti v oblasti výroby chmelového extraktu při použití ethanolu.Recenzovaný článek

L. DUBIELOWA, T. GOLEBIEWSKI

V 60. letech byla Výzkumným ústavem kvasného průmyslu vypracována metoda výroby chmelového extraktu při použití ethanolu. V průmyslové praxi při náhradě chmelu v rozsahu od 30 % do 50 % byla využívána přes osm let. V současné době Rada sdružení podniků pivovarského průmyslu dala souhlas ke společnému financování výstavby nového závodu na výrobu chmelového extraktu. Uvedená metoda extrakce chmelu může být výchozím bodem pro výrobu izomerovaných extraktů. Ke chmelovému extraktu vyrobenému při použití ethanolu ve formě neizomerované i izomerované nemají zdravotnické orgány výhrady. V 80. letech byla výroba chmelového extraktu ethanolem přijata i v jiných evropských zemích.

Klíčová slova: chmel, chmelový extrakt, ethanol, izomerovaný extrakt

Zveřejněno: 1. červen 1985