Kvasny Prum. 1985; 31(6): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1985022

Stabilita a stanovení sladila USAL v pivě a víně.Recenzovaný článek

M. PRUDEL, E. DAVÍDKOVÁ, V. PEŘINA, K. PRŮŠA, J. DAVÍDEK

Stanovení nižších koncentrací sladila Usal (Aspartame hydrochloride; L-aspartyl-L-fenylalanin methylester hydrochlorid) bez předchozího zkoncentrování v pivě a víně modifikovanou metodou, používanou k stanovení Usalu v různých poživatinách na silně kyselém kalexu v citrátovém cyklu pomocí zjednodušeného analyzátoru aminokyselin, bylo dosaženo větším nanášením objemu vzorku (místo původních 0,2 ml byly nanášeny 3 ml), delší kolonou (250 ´ 7 mm), vyšším pH elučního pufru (pH 4,55) a vyšší pracovní teplotou kolony (74 °C). minimální stanovitelné množství Usalu v pivě je 20 mg . l-1. čas analýzy 45 min. Úbytky Usalu v 11% nepasterovaném pivě nebyly pozorovány při5 °Cani po 50 dnech skladování. Při18 °Cbyl úbytek Usalu po 20 dnech 5,9 %. Poločas rozkladu v bílém víně při 20 ±2 °Cbyl 35 týdnů.

Klíčová slova: sladidla, Usal, pivo, víno, aminnokyseliny

Zveřejněno: 1. červen 1985