Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1986; 32(3): 61-64 | DOI: 10.18832/kp1986013
Na základě zjištění hlavních příčin vysoké kyselosti vodního výluhu sušených etanolových kvasnic v závodě Seliko Kojetín byl navržen modifikovaný způsob zpracování kvasničného mléka. Spočívá na rychlém vyhřátí kvasničného mléka po separaci na termolyzační teplotu 70-90 °C, která spolehlivě inaktivuje kvasničné vnitrobuněčné enzymy a brání vzniku kyselých produktů. Využívá se při tom kontinuální ohřívač (směšovač), který umožňuje kontinuální průběh procesu termolýzy za využití přímé páry. Byla stanovena doba 6 h jako maximálně přípustné zdržení odseparovaného kvasničného mléka ve sborníku při30 °Cpřed dalším tepelným opracováním. Po zavedení opracovaného postupu zpracovávání mléka se počet případů zvýšené kyselosti vodního výluhu snížil ze 71,8 na 5,9 %. Průměrná hodnota kyselosti vyráběných sušených kvasnic v závodě Seliko Kojetín se snížila z 2090 mg KOH na 1540 mg KOH.
Zveřejněno: 1. březen 1986