Kvasny Prum. 1987; 33(8-9): 262-266 | DOI: 10.18832/kp1987053

Výroba piva vázanými kvasinkami.Recenzovaný článek

M. KAHLER, B. PARDONOVÁN, M. POLEDNÍKOVÁ, H. ŠEDOVÁ

Ve čtvrtprovozním měřítku se ověřila možnost výroby piva vázanými kvasinkami diskontinuálním způsobem. Výsledky ukázaly, že kvalita pokusných piv je na stejné úrovni jako u srovnávacích piv. Nižší obsah esterů a vyšších alkoholů je výrazným znakem zkvašování mladiny vázanými kvasinkami. Koncentrace diacetylu v pokusných pivech nepřestoupila prahovou hodnotu vnímání. K ověření získaných výsledků ve větším měřítku byl vypracován návrh poloprovozní linky, která je instalována v pražských pivovarech, k. p. závod Holešovice.

Klíčová slova: pivo, kvašení,aminokyseliny, diacetyl, kvalita, senzorika

Zveřejněno: 1. srpen 1987