Kvasny Prum. 1995; 41(2): 33-44 | DOI: 10.18832/kp1995003

Technická kontrola v pivovarech.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Systémové pojetí technické kontroly v pivovarech musí vycházet z nasycenosti trhu a z toho plynoucích úkolů technické kontroly. Jakost se definuje jako schopnost přesvědčit odběratele, aby zvolil vlastní výrobek na úkor konkurence. Změny technologie musí směřovat ke snižování výrobních nákladů a růstu jakosti. Kontrola se musí přesunout na místa vzniku závad, a proto jsou zapotřebí dostatečně přesné, rychlé a levné přístroje, použitelné přímo v provozu. Od statistické kontroly výrobků se musí přejít k statistické kontrole procesů. Pro rozeznání příčin mezi expandujícími a výrobu snižujícími podniky v prostředí nasyceného trhu je důležitá analýza limitujících prvků. Uvádí se použití nástrojů TQM a ISO norem 9000 v pivovarství příklady rychlých metod pro hodnocení várečných kvasnic průběhu hlavního kvašení.

Klíčová slova: pivo, výrobní proces, technická kontrola, systém, nástroje

Zveřejněno: 1. únor 1995