Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1998; 44(2): 40-42 | DOI: 10.18832/kp1998003
Senzoricky aktivní složky vznikají při stárnutí piva přímou reakcí aktivních forem kyslíku s aminokyselinami a vyššími alkoholy. Silně senzoricky aktivní produkty se získaly řízenou oxidací prolinu, isoleucinu, methioninu a fenylalaninu peroxodisíranem draselným. Různé aktivní formy kyslíku poskytují různé senzoricky aktivní sloučeniny, přičemž průběh těchto reakcí ovlivňují látky sladiny, mladiny a ethanol. Důkazem těchto reakcí je odbarvování barevných látek piva při 380 nm působením aktivních forem kyslíku a silná absorbance těkavých látek piva mezi 200 až 240 nm. Předpokládá se, že tyto látky vznikají oxidací aminokyselin s aromatickými nebo heterocyklickými jádry. Oxidací modelové směsi aminokyselin, maltosy a ethanolu peroxodisíranem draselným se získaly roztoky s vůní starého piva, zatímco fotochemická oxidace poskytovala vůně po sirných sloučeninách
Zveřejněno: 1. únor 1998