Kvasny Prum. 1998; 44(5): 126-129 | DOI: 10.18832/kp1998010

Homogenita a modifikace sladu II. Klíčeni zrna, chuť piva.Recenzovaný článek

V. PSOTA, J. ŠUSTA, K. KOSAŘ

Homogenita a modifikace byla ovlivňována rychlostí a jednotností klíčeni. V délce posklizňového dozrávání byly pomocí energie a indexu klíčeni zachyceny výrazné meziodrůdové rozdíly. Homogenita směsi sladu klesala se stoupajícími rozdíly v úrovni rozluštění a homogenity míchaných partií sladu. Hloubka modifikace ovlivnila chuťové vlastnosti mladiny. U piva vyrobeného z přeluštěného sladu byl zjištěn zvýšený obsah polyfenolů. Mladina z přeluštěného sladu vykazovala drsnější chuť.

Klíčová slova: slad, index klíčení, homogenita, modifikace, posklizňové dozrávání, chuť piva

Zveřejněno: 1. květen 1998