Kvasny Prum. 1999; 45(6): 156-159 | DOI: 10.18832/kp1999011

Nový způsob objektivního provádění testů piva síranem amonným v běžných chemických zkumavkách.Recenzovaný článek

P. SLADKÝ, H. CÍSAŘOVÁ

Je popsán nový způsob objektivního stanovení prahu stažení koloidů piva nasyceným roztokem síranu amonného, spočívající v měření nefelometrického zákalu vzorku v běžných chemických zkumavkách v závislosti na množství titrantu krokově dávkovaného a míchaného standardní mikropipetou opatřenou pístovým míchadlem. K vyhodnocení zkoušky je zavedena přesná analytická definice prahu srážení piva síranem amonným resp. i jiným titrantem, založená na tangenciálním určení prahové koncentrace nutné ke srážení koloidů vzorku. Popsaný způsob umožňuje podstatné zvýšení produktivity měření a mnohonásobné snížení nákladů na analyty i ostatní materiál při zvýšení přesnosti stanovení prahu srážení, a to i pomocí ručního záznamu měřených dat, což umožňuje použití tzv. síranového testu i  v malých pivovarech. Adaptací vhodných pivovarských laboratorních zákaloměrů na měření ve zkumavkách a jejich připojení k osobnímu počítači standardního typu lze popsaný způsob automatizovat a dále tak zvýšit jeho analytickou účinnost ve velkých pivovarech.

Klíčová slova: pivo, koloidní stabilita, zákal, síranový test

Zveřejněno: 1. červen 1999