Kvasny Prum. 2000; 46(1): 5-8 | DOI: 10.18832/kp2000001

Modernizace a zvyšování výkonů u stávajících zařízení na výrobu mladiny.Recenzovaný článek

P. DODT

Současná úroveň teoretických poznatků o výrobě mladiny a dosažitelná úroveň potravinářského strojírenství, včetně měřící a regulační techniky, umožňuje komplexní řešení řady dílčích částí procesu. Výsledkem pak je možné zvýšení výkonu varních souprav, zvýšení kvality produktu nebo zvýšení efektivnosti provozu. Demonstrované inovace strojního zařízení umožňují řízení a optimalizaci pH, snížení nežádoucího vlivu kyslíku a zlepšení redukčního potenciálu rmutu. Multifunkční aplikace měřící techniky optimalizuje průběh scezování, který je dále možno urychlovat technicky propracovaným způsobem stahování předku. Poznatky z hydromechanických dějů a přenosu tepla, stejně jako konstrukční úpravy zařízení jsou využity pro částečné zkrácení a zefektivnění chmelovaru bez vlivu na výslednou kvalitu mladiny. Navržené inovace je většinou možno uplatnit i dodatečně při modernizaci stávajícího zařízení.

Klíčová slova: mladina, varna, scezování, lipoxygenasa

Zveřejněno: 1. leden 2000