Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2000; 46(1): 5-8 | DOI: 10.18832/kp2000001
Současná úroveň teoretických poznatků o výrobě mladiny a dosažitelná úroveň potravinářského strojírenství, včetně měřící a regulační techniky, umožňuje komplexní řešení řady dílčích částí procesu. Výsledkem pak je možné zvýšení výkonu varních souprav, zvýšení kvality produktu nebo zvýšení efektivnosti provozu. Demonstrované inovace strojního zařízení umožňují řízení a optimalizaci pH, snížení nežádoucího vlivu kyslíku a zlepšení redukčního potenciálu rmutu. Multifunkční aplikace měřící techniky optimalizuje průběh scezování, který je dále možno urychlovat technicky propracovaným způsobem stahování předku. Poznatky z hydromechanických dějů a přenosu tepla, stejně jako konstrukční úpravy zařízení jsou využity pro částečné zkrácení a zefektivnění chmelovaru bez vlivu na výslednou kvalitu mladiny. Navržené inovace je většinou možno uplatnit i dodatečně při modernizaci stávajícího zařízení.
Zveřejněno: 1. leden 2000