Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2000; 46(4): 106-107 | DOI: 10.18832/kp2000009
Základní pilíř pro genové manipulace položil již v 19. století G. J. Mendel svým poznáním základních zákonů o dědičnosti. K rozvoji genetického inženýrství došlo v druhé polovině 20. století. Sladovnický ječmen jako prastará kulturní plodina prošel dlouhým obdobím klasické selekce a šlechtění. V současnosti jsou tradiční cíle šlechtění obohacovány novými požadavky pivovarského průmyslu, které již nelze zvládnout klasickými prostředku. Tyto požadavky mnohdy vyžadují začlenění nových unikátních vlastností, které se u něj přirozeně nevyskytují, do genetické výbavy ječmene. Pozornost se soustřeďuje zejména na vlastnosti známe u jiných organismů, např. tvorba termostabilní alfa-amylasy a beta-glukanasy, absence funkční lipoxygenasy nebo rezistence vůči patogenům.
Zveřejněno: 1. duben 2000