Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2000; 46(9): 241-243 | DOI: 10.18832/kp2000020
Článek diskutuje využití kryoskopie v pivovarství při stanovení stažitelného stupně prokvašení a při analýze piva. Uvádějí se vztahy, udávající lineární závislosti tzv. redukované osmolality sladiny na podílu dosažitelného skutečného extraktu a původního extraktu sladiny. Redukovaná osmolalita sladiny se získá násobením osmolality výrazem (100-p)/p kde p je extrakt sladiny. Redukovaná osmolalita je vhodným ukazatelem kvality sladiny a sladu. Kryoskopie se může také využít pro rychlou analýzu piva s dobou rozboru okolo 4 minut a spotřebou vzorku do 20 ml při relativně nízké pořizovací ceně přístroje.
Zveřejněno: 1. září 2000