Kvasny Prum. 2000; 46(9): 241-243 | DOI: 10.18832/kp2000020

Využití kryoskopie v pivovarství a sladařství.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Článek diskutuje využití kryoskopie v pivovarství při stanovení stažitelného stupně prokvašení a při analýze piva. Uvádějí se vztahy, udávající lineární závislosti tzv. redukované osmolality sladiny na podílu dosažitelného skutečného extraktu a původního extraktu sladiny. Redukovaná osmolalita sladiny se získá násobením osmolality výrazem (100-p)/p kde p je extrakt sladiny. Redukovaná osmolalita je vhodným ukazatelem kvality sladiny a sladu. Kryoskopie se může také využít pro rychlou analýzu piva s dobou rozboru okolo 4 minut a spotřebou vzorku do 20 ml při relativně nízké pořizovací ceně přístroje.

Klíčová slova: kryoskopie, osmolalita, analýza piva

Zveřejněno: 1. září 2000