Kvasny Prum. 2003; 49(7-8): 185-187 | DOI: 10.18832/kp2003013

Negativní vliv vzduchu jako hnacího plynu na kvalitu čepovaného piva.Recenzovaný článek

Josef KRÝSL, Jiří FAMĚRA
Plzeňský Prazdroj, a.s., Pivovar Plzeň, U Prazdroje 7, 304 97 Plzeň

Autoři vyhodnocují vliv použití vzduchu při čepování piva na jeho kvalitu. Databáze cca 18 000 výčepních míst obsahuje údaje o parametrech čepování. Z jejich vyhodnocení vyplývá postupné snižování použití vzduchu pro čepování. Vzduch ve srovnání s dalšími hnacími plyny podporuje nárůst kontaminace na cca dvojnásobnou úroveň. V další části bylo provedeno měření kvality používaného vzduchu. Největším rizikem je kontaminace piva ropnými látkami. Ekonomické srovnání použití hnacích plynů vede k závěru, že použití CO2 nebo směsi CO2 a N2 zvyšuje náklady o cca 0,15 až 0,17 Kč/0,5 l piva.

Klíčová slova: hnací plyn, vzduch, kvalita čepovaného piva, ropné látky

Zveřejněno: 1. červenec 2003