Kvasny Prum. 2006; 52(5): 148-150 | DOI: 10.18832/kp2006013

Fyzikální vlastnosti obilek ječmene a zrn sladu.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Karel VEJRAŽKA
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 MZLU, Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Zemědělská 1, 613 00 Brno

Předložený článek je věnován významu fyzikálních vlastností obilek ječmene a zrna sladu, pro jejich využití v predikci technologické kvality. V článku jsou charakterizovány starší i nové, subjektivní a objektivní metody hodnocení fyzikálních vlastností obilek respektive sladu. Je zmíněno i potřebné přístrojové vybavení.V první části článku jsou shrnuty fyzikální metody používané k hodnocení obilky ječmene a zrna sladu a je věnována pozornost především mechanickým vlastnostem. Druhá část je zaměřena na studium vlivu struktury a chemického složení obilky ječmene nebo zrna sladu na energii potřebnou k mletí.

Klíčová slova: fyzikální vlastnosti, ječmen, zrno, sladovnická kvalita, slad

Zveřejněno: 1. květen 2006