Kvasny Prum. 2006; 52(6): 185-189 | DOI: 10.18832/kp2006017

Fyzikální vlastnosti obilek ječmene a zrn sladu (2).Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Karel VEJRAŽKA
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 MZLU, Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Brno

Předložený článek je věnován významu fyzikálních vlastností obilek ječmene a zrna sladu, pro jejich využití v predikci technologické kvality. V článku jsou charakterizovány starší i nové, subjektivní a objektivní metody hodnocení fyzikálních vlastností obilek respektive sladu. Je zmíněno i potřebné přístrojové vybavení.V první části článku jsou shrnuty fyzikální metody používané k hodnocení obilky ječmene a zrna sladu a je věnována pozornost především mechanickým vlastnostem. Druhá část je zaměřena na studium vlivu struktury a chemického složení obilky ječmene nebo zrna sladu na energii potřebnou k mletí.

Klíčová slova: fyzikální vlastnosti, ječmen, zrno, sladovnická kvalita, slad

Zveřejněno: 1. červen 2006 

Reference

  1. Van Buren, J. P.: The chemistry of texture in fruits and vegetables. J. Texture Stud. 10, 1979, 1-23. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Pomeranz,Y., Williams, P.C.:Wheat hardness: Its genetic, structural, and biochemical background, measurement, and significance. In: Pomeranz, Y., ed. Adv. Cereal Sci. Technol. St. Paul, MN: American Association of Cereal Chemists 10, 1990, 471-548.
  3. Bělohoubek, A.: O stanovení hodnoty ječmene. Tiskem knihtiskárny dra. Edv. Grégra, Praha, 1880.
  4. MEBAK: Brautechnische Analysenmet hoden, Band I, Freising -Weihenstephan, 1997.
  5. Kohoušek, St., Kleinová, E.: Technologie sladu a piva. Díl první - Suroviny a pomocné látky - výroba sladu a strojní zařízení sladoven. Vydání první, SNTL, Praha, 1953, 256 s.
  6. Wheaton, L. K., Muller, R. E., Booer, C. D., Chandra, G. S.: A new test for measuring endosperm structure and quality. Proc. 28th Eur. Brew. Conv., Budapest, 2001, CD ISBN 90-70143-21-6, poster 73.
  7. Broadbent, R. E., Palmer, G. H.: Relationship between beta-amylase activity, steeliness, mealiness, nitrogen content and nitrogen fractions of the barley grain. J. Inst. Brew. 107, 2001, 349-354. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Holopainen,U. R. M., Wilhelmson,A., Salmenkallio-Marttila, M., Peltonen-Sainio, P., Rajala, A., Reinikainen, P., Kotaviita, E., Simolin, H., Home, S.: Endosperm structure affects the malting quality of barley (Hordeum vulgare L.). J. Agric. Food Chem. 53, 2005, 7279-7287. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Basařová, G. et al.: Pivovarsko-sladařská analytika /1/. Merkanta s. r. o., Praha, 1992.
  10. Ducháček, Fr., Měšťan, Fr.: Rozbory sladařské. tiskem Ant. Okáče, Brno - Král. Pole, 1927.
  11. Voňka, Z., Hlaváč, M.:Využití hodnoty tvrdosti zrna při kvalitativním hodnocení sladovnického ječmene. Kvasny Prum. 31, 1985, 101-104. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Voňka, Z.: K problematice stanovení jakosti zrna. Ječmenářská ročenka 2006. VÚPS, Praha, 2005, ISBN 80-86576-17-5.
  13. Briggs, D. E.: Malts and Malting. Blackie Academic & Professional, London, 1998.
  14. EBC Analysis Committee:Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  15. Osborne, B. G., Anderssen, R. S.: Singlekernel characterization principles and applications. Cereal Chem. 80, 2003, 613-622. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Gaines, C.S., Finney, P.F., Andrews, L.C.: Predicting a hardness measurement using the single-kernel characterization system.Cereal Chem.73, 1996, 278-279.
  17. Baumer, M., Hartl, L., Pichlmeier, K.: Versuchsergebnisse aus Bayern. LfL, Freising, 2002.
  18. Allison, M. J., Cowe, I. A., McHale, R.: A rapid test for the prediction of the malting quality of barley. J. Inst. Brew. 82, 1976, 166-167. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Pal Singh, R., Bakshi, A. K.: Wheat hardness: Effect of moisture on pearling index and kernel hardness. J. Food Sci. Technol.-Mysore 28, 1991, 246-248
  20. Reeves, S. G., Baxter, E. D., Martin, H. L., Wainwright, T.: Prediction of the malting quality of barley by a modified Zeleny sedimentation test. J. Inst. Brew. 85, 1979, 141-143. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Koliatsou, M., Palmer, G. H.: A new method to assess mealiness and steeliness of barley varieties and relationship of mealiness with malting parameters. J. Am. Soc. Brew. Chem. 61, 2003, 114-118. Přejít k původnímu zdroji...
  22. AACC: Approved methods of the American Association of Cereal Chemists, Edn. 9, Vol. 2. AACC, St. Paul, MN, 1995, 55-30.
  23. Ellis, R. P., Camm, J-P., Morrison, W. R.: A rapid test for malting quality in barley. HGCA project report,1992, No. 63.
  24. Slack,P.T., Baxter,E. D., Wainwright,T.: Inhibition by hordein of starch degradation. J. Inst. Brew. 85, 1979, 112-114. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Howard, K. A., Gayler, K. R., Eagles, H., Halloran, G. M.:The relationship between D hordein and malting quality in barley. J. Cereal Sci. 24, 1996, 47-53. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Palmer,G. H., Shirakashi,T.: Enzyme modification of Kym and Triumph endosperm proteins during malting.Ferment.7, 1994, 289-297.
  27. Cowe, I. A., Cuthbertson, D. C., Swanston, J. S.: The effect of moisture and nitrogen levels on milling energy of barley. J. Inst. Brew. 95, 1989, 423-425. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Home, S., Elamo, E.: Evaluation of malting potential in barley breeding programmes. Monschr. Brauwiss. 46, 1993, 216-220.
  29. Swanston, J. S.: The assessment of two barley starch mutants as potential parents in a malting quality breeding programme. Ann. Appl. Biol. 118, 1991, 417-422. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Tohno-Oka, T., Kawada, N., Yoshioka, T.: Relationship between grain hardness and endosperm cell wall polysaccharides in barley. Poster Section no. 6, 9th International Barley Genetics Symposium, 20-26 June 2004, Brno Trade Fairs, Brno, 2004.
  31. Henry, R. J., Cowe, I. A.: Factors influencing the hardness (milling energy) and malting quality of barley. J. Inst. Brew. 96, 1990, 135-136. Přejít k původnímu zdroji...
  32. Swanston, J. S., Ellis, R. P., Royo, C., Ramo, T., Rubio, A., Perez-Vendrell, A., Molina-Cano, J-L.: Grain and malt milling energies relative to malting quality parameters in a mutant of cv. Troubadour. J. Inst. Brew. 98, 1992, 505-508. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Swanston, J. S., Ellis, R. P., Rubio, A., Perez-Vendrell, A., Molina-Cano, J-L.: Differences in malting performace between barleys grown in Spain and Scotland. J. Inst. Brew. 101, 1995, 261-265. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Swanston, J. S., Cowe, I. A.: A rapid technique to predict malting quality in barley prior to harvest. Ann. Appl. Biol. 115, 1989, 529-532. Přejít k původnímu zdroji...
  35. Chloupek, O.: Genetická diverzita, šlechtění a semenářství. Druhé vydání, Academia, Praha, 2000, 311.
  36. Swanston, J. S., Ellis, R. P., Rubio, A., Ramo, T., Uribe, T., Molina-Cano, J-L.: Grain quality of a barley mutant and its parent cultivar in Spain and Scotland. Asp. Appl. Biol. 36, 1993, Cereal Quality III, 143-151.
  37. Bertholdsson, N. O.: The use of environmentally stable grain characteristics for selection of high extract yield and low beta-glucan in malting barley. Eur. J. Agron. 20, 2004, 237-245. Přejít k původnímu zdroji...
  38. Ellis, R. P., McNicol, J. W., Baird, E., Booth, A., Lawrence, P., Thomas, B., Powell, W.: The use of AFLPs to examine genetic relatedness in barley. Mol. Breed. 3, 1997, 359-369. Přejít k původnímu zdroji...
  39. Allison, M. J.: Relationships between milling energy and hot water extract values of malts from some modern barleys and their parental cultivars. J. Inst. Brew 92, 1986, 604-607. Přejít k původnímu zdroji...
  40. Taylor, K., Swanston, J. S.: Malting quality assessment in a petri-dish. In: Asp. Appl. Biol. 1987; 15 (Cereal Quality), Wellesbourne, Warwick, UK, Association of Applied Biologists, 523-528.
  41. Ellis, R. P., Ferguson, E., Swanston, J. S., Forrest, J. M. S., Fuller, J. D., Lawrence, P. E., Powell, W., Russell, J., Tester, R. F., Thomas, W. T. B., Young, G. R.: Use of DNA marker-based assays to define and select malting characteristics in barley. In HGCA Research Report 183, London, 1999.
  42. Thomas, W.T. B., Powell, W., Swanson, J. S., Forster, B. P.: bThe associations between the linked loci mlo, ß-Amyl-1 and WSP-3 and quantitative characters in barley. In Proc. EUCARPIA (Cereal Section) Meeting, Schwerin. EUCARPIA Wageningen, 1991, 255-260.
  43. Thomas, W.T. B., Powell, W., Swanson, J. S., Ellis, R. P., Chalmers. K. J., Barua, U. M., Jack, P., Lea, V., Forster, B. P., Waugh, R., Smith D. B.: Quantitative trait loci for germination and malting quality characters in spring barley cultivars. Crop Sci. 36, 1996, 265-273. Přejít k původnímu zdroji...
  44. Ellis, R. P., Nevo, E., Beiles, A.: Milling energy polymorphism in Hordeum spontaneum Koch in Israel and its potential utilization in breeding for malting quality. Plant Breed. 111, 1993, 78-81. Přejít k původnímu zdroji...
  45. Swanston, J. S.:The use of milling energy to predict increases in hot water extract in response to the addition of gibberellic acid during steeping. J. Inst. Brew. 96, 1990, 209-212. Přejít k původnímu zdroji...
  46. Harris, G.: The structural chemistry of barley and malt.In:Barley and Malt.A.H.Cook, Academic Press, London, 1962, 431-582. Přejít k původnímu zdroji...
  47. MacGregor, A. W., Fincher, G. B., Bhatty, R. S.: Carbohydrates of the barley grain. In: Barley: Chemistry and Technology. AACC, St. Paul, Minnesota, USA, 1993, 88-89.
  48. Palmer, G.H.: Cereals in Malting and Brewing In: Palmer G. H. ed. Cereal Science and Technology. The University Press, Aberdeen, 1989, 61-243.