Kvasny Prum. 2008; 54(6): 174-180 | DOI: 10.18832/kp2008010

Termogravimetrické stanovení vlhkosti v pivovarských surovinách. Část I. - Možnosti uplatnění termogravimetrické metody při stanovení vlhkosti ječmene a sladu.Recenzovaný článek

Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Termogravimetrické stanovení obsahu vlhkosti v přírodních vzorcích pomocí přístroje HR 83 (Mettler Toledo) je založeno na principu halogenového ohřevu a automatického sledování průběhu sušící křivky. Na reálných vzorcích ječmene, zeleného sladu a sladu byla odzkoušena možnost nasazení tohoto přístroje v běžné praxi. Byla provedena validace metod pro stanovení sušiny v ječmeni, zeleném a finálním sladu. Na základě obdržených poznatků lze konstatovat, že lze tento přístroj plně doporučit pro potřeby sladařských a pivovarských laboratoří.

Klíčová slova: stanovení vlhkosti, termogravimetrická metoda, ječmen, slad

Zveřejněno: 1. červen 2008 

Reference

  1. Moštek, J.: v knize Sladařství - Biochemie a technologie sladu, s. 325, SNTL Praha, 1975.
  2. Analytica EBC, European Brewery Convention, 5. vydání, Fachverlag Hans Carl, Nürnberg, 1998.
  3. Brautechnische Analysenmethoden, Band. I., MEBAK, Freising, 1997.
  4. IOB Methods of Analysis, Institut of Brewing, Vol. 1 - Analytical, IOB, London, 1997.
  5. Pivovarsko-sladařská analytika, sv. 1, Merkanta, Praha, 1992.