Kvasny Prum. 2008; 54(7-8): 214-217 | DOI: 10.18832/kp2008013

Termogravimetrické stanovení vlhkosti v pivovarských surovinách. Část II. - Možnosti uplatnění termogravimetrické metody při stanovení vlhkosti chmele a chmelových preparátů.Recenzovaný článek

Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Jak bylo zmíněno v prvé části tohoto sdělení, věnovaného stanovení vlhkosti v ječmeni, zeleném a finálním sladu, je termogravimetrické stanovení obsahu vlhkosti v přírodních vzorcích pomocí přístroje HR 83 firmy Mettler - Toledo založeno na principu halogenového ohřevu a automatického sledování průběhu sušicí křivky. V této části jsou uvedeny výsledky týkající se vypracování a validace metody termogravimetrického stanovení vlhkosti v hlávkovém chmelu a chmelových výrobcích. Současně bylo provedeno porovnání výsledků získaných touto metodou s výsledky získanými oficiální metodou stanovení vlhkosti ve chmelu a chmelových preparátech (EBC 7.2, MEBAK 5.2.3 a IOB 2.2). Na základě obdržených poznatků lze konstatovat, že výsledky termogravimetrické metody se shodovaly s výsledky získanými oficiální metodou a že lze tudíž tento přístroj plně doporučit pro potřeby chmelařských a pivovarských laboratoří.

Klíčová slova: stanovení vlhkosti, termogravimetrická metoda, chmel, chmelový granulát

Zveřejněno: 1. červenec 2008 

Reference

  1. Analytica EBC, European Brewery Convention, 5th edition, Fachverlag Hans Carl, Nürnberg, 1998.
  2. Brautechnische Analysenmethoden, Band. I., MEBAK, Freising, 1997.
  3. IOB Methods of Analysis, Institute of Brewing, Vol. 1 - Analytical, IOB, London, 1997.