Kvasny Prum. 2009; 55(1): 9-15 | DOI: 10.18832/kp2009002

Jakost sladovnického ječmene sklizně 2008 v České republice.Recenzovaný článek

Josef PROKEŠ, Alena HELÁNOVÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

Článek je pravidelným každoročním zhodnocením jakosti sladovnického ječmene poslední sklizně. Mapuje veškeré nejvýznamnější faktory (klimatické podmínky, výskyt chorob a škůdců, odrůdovou skladbu ječmene, výnosy). Obsahuje jak fyzikálně-chemické vyhodnocení ječmene, tak i výrazné parametry sladu, vyrobeného v laboratorních podmínkách Sladařského ústavu v Brně. Z vyhodnocení všech sledovaných parametrů i porovnání s minulými ročníky dospěli autoři k závěru, že ječmeny sklizně 2008 dávají předpoklad velmi dobrého sladovacího ročníku.

Klíčová slova: sladovnický ječmen, slad, sklizeň 2008, jakost

Zveřejněno: 1. leden 2009 

Reference

  1. Jurečka, D.: Stručná zpráva o r. 2008, ÚKZÚZ Brno, 2008. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Basařová, G. et al.: Pivovarsko-sladařská analytika. Merkanta, Praha, 1993.
  3. Analytica EBC 1998 (rev.1999). Verlag Hans Carl Getränke Fachverlag, Nürnberg, Deutschland.
  4. Prokeš, J.: Hodnocení jakosti sklizně sladovnického ječmene v r. 2008 v ČR. Zpráva k výzkumnému úkolu, VÚPS, Praha, 2008.