Kvasny Prum. 2009; 55(3): 66-72 | DOI: 10.18832/kp2009007

Využití některých moderních extrakčních postupů pro kvantitativní stanovení vicinálních diketonů v pivu.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav Praha, Lípová 15, 120 44 Praha 2

Sledování obsahu vicinálních diketonů - 2,3-butandionu (diacetylu) a 2,3-pentandionu - v pivu je důležité, neboť při překročení prahové koncentrace vnímání dochází k nepříjemnému ovlivnění senzorických vlastností piva označovanému jako máselné aroma. Práce se zabývá vývojem a optimalizací metody sorpční extrakce na míchací tyčince (SBSE), moderního postupu používaného při přípravě vzorků, pro stanovení vicinálních diketonů v pivu. Pracovní charakteristiky této metody byly porovnány s parametry mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Vlastní selektivní stanovení diacetylu a pentandionu bylo provedeno na plynovém chromatografu vybaveném detektorem elektronového záchytu.

Klíčová slova: vicinální diketony, mikroextrakce na pevné fázi (SPME), sorpční extrakce na míchací tyčince (SBSE), pivo

Zveřejněno: 1. březen 2009 

Reference

  1. Stewart, G.: Fermentation-yesterday, today and tomorrow. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 14, 1977, 1-15.
  2. Fix, G.: Diacetyl: Formation, reduction and control. Brew. Tech. 1(2), 3.12, 1993.
  3. Linko, M., Haikara, A., Ritala, A., Penttilä, M.: Recent advances in the malting and brewing industry.J.Biotechnol.65, 1998, 85-98. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Sigsgaard, P.: Breeding of new brewer's yeast. Cerevisia Biotechnol. 19, 1994, 29-32.
  5. Wainwright, R.: Diacetyl - a review, Part I - analytical and biochemical considerations: Part II - brewing experience. J. Inst. Brew. 79, 1973, 451-470. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Shimwell, J. L., Kirkpatrick, W., F.: New light on the 'Sarcina' question. J. Inst. Brew. 45, 1939, 137-145. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Boulton, C., Quain, D.: Biochemistry of fermentation - vicinal diketones. In: Brewing Yeast and Fermentation. Blackwell Science, United Kingdom, 2001, 128-137.
  8. Hansen, J., Kielland-Brandt, M.: Modification of biochemical pathways in industrial yeast. J. Biotechnol. 49, 1996, 1-12. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Gjertsen, P., Unstrup, S., Trolle, B.: Diacetyl im Bier. Eine schnelle und empfindliche Methode zur Bestimmmung von Diacetyl im Bier. Monatsschr. Brauerei 17, 1964, 232-234.
  10. Esser, K. D., Kremkow, C.: Bestimmung des Diacetylgehalts im Bier. Monatsschr. Brauerei 23, 1970, 11-14.
  11. Zürcher, Ch., Gruss, R.: Vergleich von gaschromatographischer und spektrophotometrischer VDK-Bestimmung. Monatsschr. Brauerei 30, 1977, 13-15.
  12. Morrison, N. M., Bendiak, D. S.: Today's diacetyl: the total vicinal diketone profile of beer. Tech. Q. Master Brew. Assoc. Am. 24, 11987, 14-20.
  13. Hodge, J. E.: Origins of flavors in foods. Nonenzymatic browning reactions. In Symposium on Foods: The Chemistry and Physiology of Flavors; Schultz, H.W., Day, E. A., Libbey, L., M.: AVI Publishing Co.: Westport, CT, 1967, 465-491.
  14. Engan, S.: Off-flavours in beer. Brauwelt Int. III/1991, 217-223.
  15. Montville, T. J., Meyer, M. E., Hau, A. H. M., Huang, G.T. C.: Highpressure liquid chromatography and wide-bore capillary gas-liquid chromatography methods for quantification of acetoin and diacetyl from bacterial cultures. J. Microbiol. Methods 7, 1987, 1-8. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Baumann, R. A., Gooijer, C., Velthorst, N. H., Frei, R.W.: Sensitive detection of diacetyl in liquid chromatography using time-resolved sensitized phosphorescence. Anal. Chem. 57, 1985, 1815-1818. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Matsuura, H., Fujiyama, K., Minagawa, N., Sawa, J.: Determination of acetion, diacetyl and acetaldehyde in foods by HPLC. Bunseki Kagaku 39, 1990, 405-409. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Moree-Testa, P., Saint-Jalm, Y.: Determination of α-dicarboxyl compounds in cigarette smoke. J. Chromatogr. 217, 1981, 197-208. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Verhagen, L. C., de Jong, R. L., Strating, J.: Analysis of vicinal diketones in beer by high-performance liquid chromatography.Proc. Cong. Eur. Conv. 21, 1987, 615-622.
  20. Yamaguchi, M., Ishida, J., Xuan-Xuan, Z., Nakamura, M., Yoshitake, T.: Determination of glyoxal, methylglyoxal, diacetyl and 2,3pentandione in fermented foods by high performance liquid chromatography with fluorescence detection.J.Liquid Chromatogr.17, 1994, 203-211. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Damiani, P., Burini, G.: Determination of diacetyl in butter as 2,3diaminonaphthalene derivative, using a fluorometric procedure or reverse phase liquid chromatography with fluorescence detection. J. Assoc. Off Anal. Chem. 71, 1988, 462-465. Přejít k původnímu zdroji...
  22. McCarthy, L.S.: Analysis of diacetyl and 2,3-pentanedione in beer by HPLC with fluorometric detection. J. Am. Soc. Brew. Chem. 53, 1995, 178-181. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Pejin, J. D., Grujic, O. S., Marjanovic, N. J., Marjanovic, N. J., Vujic, D. N., Kocic-Tanackov, S. D.: Determination of diacetyl and 2,3pentandione in beer by GC/MS using solid-phase extraction columns. APTEFF 33, 2002, 45-54. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Pejin, J., Grujic, O., Markov, S., Kocic-Tanackov, S.: Application of GC/MS method using SPE columns for quantitative determination of diacetyl and 2,3-pentandione during beer fermentation. J. Am. Soc. Brew. Chem. 64, 2006, 52-60. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Ulbert, F.: Headspace Gas Chromatographic Estimation of Some Yogurt Volatiles. J. Assoc. Off Anal. Chem. 74, 1991, 630-634. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Buckee, G. K., Mundy, A. P.: Determination of vicinal diketones in beer by gas chromatography (headspace technique) - collaborative trial. J. Inst. Brew. 100, 1994, 247-253. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Hardwick, B. C.: Selective Measurement of Acetohydroxy Acid Precursors of Vicinal Diketones in Beer by Decarboxylation with Aniline Hydrochloride. J. Am. Soc. Brew. Chem. 52, 1994, 106-110. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Lee, S. M., Drucker, D. B.: Analysis of acetoin and diacetyl in bacterial culture supernatants by gas-liquid chromatography. J. Clinical Microbiol. 2, 1975, 162-164. Přejít k původnímu zdroji...
  29. Čulík, J., Horák, T., Jurková, M., Kellner, V.: Vliv zvoleného způsobu kalibrace a typu kolony na výsledky získané při stanovení vicinálních diketonů metodou headspace. Poster na Medzinárodnej pivovarníckej a sladovníckej konferencii, Bratislava, 1998.
  30. Arthur, C. L., Pawliszyn, J.: Solid phase microextraction with thermal desorption using fused optical fibres. Anal. Chem. 62, 1990, 2145-2148. Přejít k původnímu zdroji...
  31. Horák, T., Kellner, V., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P.: Solid phase microextraction - the new alternative for the determination of the vicinal diketone in beer. Proceedings of the European Brewery Convention Congress, Budapest, Fachverlag Hans Carl, 2001, 757-763.
  32. Horák, T., Čulík, J., Čejka, P., Jurková, M., Kellner, V.: Stanovení vicinálních diketonů v pivu metodou SPME. Kvasny Prum. 47, 2001, 316-321. Přejít k původnímu zdroji...
  33. Baltussen, E., Sandra, P., David, F., Cramers, C.: Stir bar sorptive extraction (SBSE), a novel extraction technique for aqueous samples:Theory and principles. J. Microcolumn Separation. 11, 1999, 737-747. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Sandra, P., Baltussen, E., David, F., Hoffmann, A.: A novel extraction technique for aqueous samples: Stir bar sorptive extraction. AppNote 1/2000, Gerstel, 2000, 1-5.
  35. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V.: Extrakce na míchací tyčince - nová možnost při analýze některých senzoricky aktivních látek v pivu. Kvasny Prum. 54, 2008, 102-107. Přejít k původnímu zdroji...
  36. Horák, T., Čulík, J., Jurková, M., Čejka, P., Kellner, V.: Determination of free medium-chain fatty acids in beer by stir bar sorptive extraction. J. Chromatogr. A, 1196-1197, 2008, 96-99. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Harms, D., Nietzsche, F., Hoffmann, A., David, F., Sandra, P.: The analysis of the bitter and other flavour compounds in beer and wort by stir bar sorptive extraction (SBSE) followed by HPLC.AppNote 5/2001, Gerstel, 2001, 1-6.
  38. Penton, Z.: Determination volatiles in beer with automated SPME and GC/MS/ECD. Varian Application Note, Number 15.
  39. De Bruin, L. S., Josephy, P. D., Pawliszyn, J. B.: Solid-Phase Microextraction of Monocyclic Aromatic Amines from Biological Fluids. Anal. Chem. 70, 1998, 1986-1992. Přejít k původnímu zdroji...
  40. Beltran, J., Lopez, F. J., Cepria, O., Hernandez, F.: Solid-phase microextraction for quantitative analysis of organophosphorus pesticides in environmental water symplex.J.Chromatogr.A, 808, 1998, 257-263. Přejít k původnímu zdroji...