Kvasny Prum. 2010; 56(5): 234-238 | DOI: 10.18832/kp2010029

Studium jednoduchých polyfenolových látek v pivech různé provenience.Recenzovaný článek

Vladimír KELLNER, Pavel ČEJKA, Gabriela MARINOVA, Valentin BAČVAROV, Marie JURKOVÁ, Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Josef DVOŘÁK, Danuša HAŠKOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Pivovarský ústav, Lípová 15, 120 44 Praha 2
2 IBHI Sofia (Institut po kriobiologia i hranitelni tehnologii)

Práce byla zaměřena na porovnání obsahu jednoduchých fenolových látek v pivech různé provenience: české, bulharské a dalších zemí.V první části práce bylo zjištěno, že složení bulharských ležáků je spíše podobné zahraničním ležákům než českým, jak o tom svědčí nízký rozdíl prokvašení, nízká barva, hořké látky, barva a rovněž nižší obsah celkových polyfenolů. Z toho vyplývá, že i z tohoto hlediska je složení českého piva výjimečné. V další části práce byla věnována pozornost obsahu jednoduchých polyfenolů. Ten v různých typech piv značně kolísá a zatím nebyl nalezen žádný vztah např. ke stupňovitosti, obsahu celkových polyfenolů, anthokyanogenů atd. Je to zřejmě způsobeno tím, že hladina těchto jednoduchých polyfenolů je značně ovlivněna skladbou surovin, varním postupem a pravděpodobně také stabilizačním postupem. Dále bylo zjištěno, že výsledky skupinových metod stanovení celkových polyfenolů, anthokyanogenů a flavanoidů nejsou ovlivněny přítomností těchto jednoduchých fenolických sloučenin nebo jen v zanedbatelné míře, a to vzhledem k nízké koncentraci těchto látek v pivu.

Klíčová slova: polyfenoly, fenolové sloučeniny, HPLC, coulometrická detekce, CoulArray detektor, pivo

Vloženo: 6. prosinec 2009; Přijato: 25. únor 2010; Zveřejněno: 1. květen 2010 

Reference

  1. Čejka, P., Kellner, V., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Charakterizace piva českého typu. Kvasny Prum. 50, 2004, 3-11. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Čepička, J., Karabín, M.: Polyfenolové látky piva - přirozené antioxidanty. Chem. Listy 96, 2002, 90-95.
  3. Derdelinckx, G.: Polyphenols in Wort and Beer: State of the Art in 2008: Where and Why? Cerevisia 4, 2008, 174-187.
  4. Kellner, V., Čejka, P., Čulík, J., Horák, T., Jurková, M.: Pozitivní přínosy piva ke zdraví spotřebitele. Kvasny Prum. 48, 2002, 244-248. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Piendl, A., Biendl, M.: Physiological significance of polyphenols and hop bitters in beer. Brauwelt Int. 18, 2000, 310-317.
  6. Kellner, V., Jurková, M., Čulík, J., Horák, T., Čejka, P.: Some phenolic compounds in Czech hops and beer of Pilsner type. Brewing Science 2007, Jan./Feb., 5-10.
  7. Kellner, V., Mikyška, A., Prokeš, J., Hašková, D., Čejka, P., Čulík, J.: The influence of malt polyphenols and individual phenolic substances on beer quality and colloidal and sensory stability. Proc. Eur. Brew. Conv. Congress, Prague, May 2005, contr. 61.
  8. Analytica EBC, European Brewery Convention, 5. vydání, Verlag Hans Carl, Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 2008.
  9. Jandera, P., Grynová, L., Škopová, G.: Analýza přirozených antioxidantů v pivech gradientovou HPLC s multielektrodovým elektrochemickým detektorem CoulArray. CHEMagazín 12, 2002, 8-10.
  10. Jandera, P., Škeříková, V., Řehová, L., Hájek, T., Baldriánová, L., Škopová, G., Kellner, V., Horna, A.: RP-HPLC analysis of phenolic compounds and flavonoids in beverages and plant extracts using CoulArray detector. J. Sep. Sci. 28, 2005, 1005-1022. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Floridi, S., Montanami, L., Marconi, O., Fantozzi, P.: Determination of free phenolic acid in wort and beer by coulometric array detection. J. Agric. Food. Chem. 51, 2003, 1548-1554. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Achilli, G., Cellerino, G. P., Gamace, P. H.: Identification and determination of phenolic constituens in natural beverages and plant extracts by means of a coulometric electrode system. J. Chromatogr. 632, 1993, 111-117. Přejít k původnímu zdroji...