Kvasny Prum. 2010; 56(11-12): 439-444 | DOI: 10.18832/kp2010046

Posklizňové dozrávání vybraných odrůd jarního ječmene v roce 2009.Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno

Sklizňový rok 2009 byl charakteristický nižšími hodnotami energie klíčení 3 týdny po dosažení plné zralosti. Pouze u odrůd Aktiv a Jersey byly 3 týdny po dosažení plné zralosti zjištěny hodnoty energie klíčení nad 95 %. Mezi odrůdami existují značné rozdíly v intenzitě klíčení charakterizované rychlostí a indexem klíčení. Odrůdy Henley, Publican, Radegast, Signora, Vista a Xanadu 9 týdnů po dosažení plné zralosti klíčily rychle a pohotově. Opakem byly odrůdy Advent, Aksamit, Aktiv, Marthe, Streif a Tolar. Proměnlivost energie klíčení byla ovlivněna lokalitou, proměnlivost znaků popisujících intenzitu klíčení byla ovlivněna výrazným způsobem odrůdou.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, posklizňové dozrávání, klíčení

Vloženo: 10. duben 2010; Přijato: 5. červenec 2010; Zveřejněno: 1. listopad 2010 

Reference

  1. Benech-Arnold, R. L.: Bases of pre-harvest sprouting resistance in barley: Physiology, molecular biology and environmental control of dormancy in barley grain. In: Barley science. Recent advances from molecular biology to agronomy of yield and quality. Food Product Press. New York 2002.
  2. Bewley, J. D., Black, M.: Physiology and Biochemistry of Seeds in Relation to Germination. Vol. 2 Viability. Dormancy and Environmental Control. Springer - Verlag, Berlin, 375 pp, 1982. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Basařová, G. (ed.): Pivovarsko-Sladařská analytika 1. Merkanta, Praha 1992.
  4. Psota, V., Šusta, J., Kosař, K.: Homogenita a modifikace sladu II. Klíčení zrna, chuť piva. Kvasny Prum. 44, 1998, 126-129, 1998. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Psota, V., Šebánek, J.: Role fytohormonů v klíčení a sladování. Studijní Informace. Mimo řady, ÚZPI, Praha 1999.
  6. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  7. Kastner, J.: Zpracování sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/15. VÚPS Brno 1976.
  8. Kastner, J.: Zpracování ječmenů a sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/2, VÚPS Brno 1977.
  9. Kastner, J.: Vliv odrůdy na délku posklizňového dozrávání se zvláštním zřetelem na výhledové odrůdy. Urychlení posklizňového dozrávání ječmenů. Dílčí zpráva 3b/2, VÚPS Brno, 1979.
  10. Cochrane, M. P.: Effects of temperature during grain development on the germinability of barley grains. Aspects Appl. Biol. 36, 1993, 103-113.
  11. Woonton, B. W., Jacobsen, J. V., Sherkat, F., Stuart, I. M.: Changes in Germination and Malting Quality During Storage of Barley. J. Inst. Brew. 111, 2005, 33-41. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Fišerová, H., Prokeš, J., Helánová, A., Hartmann, J.: Malt quality during the post-harvest maturation of barley. Kvasny Prum. 56, 2010, 93-99. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Hartman, I., Prokeš, J., Helánová, A.: Quality of malting barley crop 2009 in the Czech Republic. Kvasny Prum. 56, 2010, 10-17. Přejít k původnímu zdroji...