Kvasny Prum. 2011; 57(7-8): 242-245 | DOI: 10.18832/kp2011026

Dynamika klíčení během posklizňového dozrávání sladovnického ječmene.Recenzovaný článek

Viera ŠOTTNÍKOVÁ, Vratislav PSOTA, Luděk HŘIVNA, Gregor TOMÁŠ, Lenka SACHAMBULA
1 Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, Mendelova univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno

Práce byla zaměřena na hodnocení průběhu posklizňového dozrávání u osmi odrůd sladovnického ječmene jarního registrovaných v České republice. Byly sledovány parametry klíčení (energie, rychlost, index, průměrný čas a homogenity klíčení) v průběhu 3., 6., 9. a 12. týdne. Získané údaje byly vloženy do vztahu k fenologickým fázím a průběhu počasí za roky 2005-2008. Sledované parametry klíčení byly nejvíce ovlivněny lokalitou (od 20 % do 60 %) a výrazně méně ročníkem (14 %-30 %). Odrůda ovlivňovala parametry klíčení maximálně z 15 %. Byly zjištěny výrazné meziodrůdové rozdíly v délce a intenzitě posklizňového dozrávání. Calgary byla odrůdou s nejdelší úrovní posklizňového dozrávání ve sledovaném souboru osmi odrůd a odrůda Diplom měla nejkratší dobu posklizňového dozrávání. Podařilo se prokázat, že délka a intenzita posklizňového dozrávání byla ovlivněna společným působením průměru srážek a průměrem teplot.

Klíčová slova: ječmen, dynamika klíčení, posklizňové dozrávání

Vloženo: 14. duben 2011; Přijato: 12. červen 2011; Zveřejněno: 1. červenec 2011 

Reference

  1. Kastner, J.: Vliv odrůdy na délku posklizňového dozrávání se zvláštním zřetelem na výhledové odrůdy.Urychlení posklizňového dozrávání ječmenů. Dílčí zpráva 3b/2, VÚPS Brno, 1979.
  2. Kastner, J.: Zpracování ječmenů a sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/2, VÚPS Brno, 1977.
  3. Hübner, F., Schehl, B. D., Gebruers, K., Courtin, C. M., Delcour, J.A., Arendt, E.K.: Influence of germination time and temperature on the properties of rye malt and rye malt based worts. Journal of Cereal Science 52, 2010, 72-79. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Briggs, D. E. Aspects of dormancy: Brewing Room Book 1995-1997, Pauls Malt, 1995, 31-35.
  5. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  6. Basařová, G. (ed.): Pivovarsko-Sladařská analytika 1. Merkanta, Praha, 1992, 388 s.
  7. Kastner, J.: Zpracování sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/15. VÚPS Brno, 1976.
  8. Palmer, G. H. Standardisation of homogenity. European Brewery Convention, Adernach, 1994, 2-43
  9. Riis, P., Bank-Olsen, K.: Proceedings of the EBC Congress, 10:, Lisbon, 1991,101-107.
  10. Strnad, E.: Studies on seed dormancy in small grain species. Norweg.J.Agr.Sci, 1989,Vol.3 In Auranen, M.:Pre-harvest sprounting and dormancy in malting barley in northern climatic conditions. Acta Agriculturae Scandinavica, Sect., Soil and Plant Sci 1995.
  11. Schuurink, R. C., Seddee, N. J. A. and Wang, M.: Dormancy of the barley grain is correlated with gibberellic acid responsiveness of the isolated aleurone layen. Plant Physiol. 100, 2009, 1834-1839. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Belderok, B.: Influence of pre-harvest weather conditions on the length of dormant period in wheat. Proc. of Eucarpia Meeting. I.N.R.A. Station d Amelioration des Plantes, Dijon, 1970 In Auranen, M.: Pre-harvest sprounting and dormancy in malting barley in northern climatic conditions. Acta Agriculturae Scandinavica, Sect., Soil and Plant Science 1995.
  13. Reinner, L., Loch, V.: Forecasting dormancy in barley: teh years experience. Cereal Res. Commun. 4, 1976, 107-110.
  14. Sato, K., Matsamoto, T., Ooe., N.: Genetic analysis of seed dormancy, QTL in Breeding Science, 59, 2009, 645-650. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Burauss, A., Skinnes, H.: Genetic investigations on seed dormancy in barley. Hereditas 101, 1984. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Lopez-Perea, P., Figueroa, J. D. C., Sevilla-Paniagua, E., RománGutiérrez, A., Reynoso, R., Martínez-Peniche, R.: Changes in barley kernel hardness and malting quality caused by microwave irradiation. J. Am. Soc. Brew. Chem. 66, 2008, 203-207. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Woonton, B.W., Jacobsen, J.V., Sherkat, F., Stuart, I.M.:Changes in germination and malting quality during storage of barley. J.Inst. Brew.111, 2005 pp. 33-41. Přejít k původnímu zdroji...
  18. O'Brien, R., Fowkes, N., Bassom, A. P.: Models for gibberellic acid transport and enzyme production and transport in the aleurone layer of barley, Journal of Theoretical Biology 267, (1), 2010 pp. 15-21. Přejít k původnímu zdroji...