Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2012; 58(3): 62-65 | DOI: 10.18832/kp2012007
Byla stanovena predikce gushingu v 15 vzorcích zrna ječmene jarního a gushing ve sladu. U těchto vzorků byl sledován obsah deoxynivalenolu, koncentrace ergosterolu, aktivita enzymů 1,3-β-glukanasy a chitinasy a obsah šťavelanů. U všech vzorků ječmene byl naměřen nulový gushingový potenciál. Gushing ve sladu se pohyboval v rozmezí 4-39 ml. Koncentrace deoxynivalenolu byla na velmi nízké hladině ve všech sledovaných vzorcích. Aktivita stresových proteinů byla vyšší u sladů, které pocházely z lokality Domanínek. Obsah šťavelanů neměl pravděpodobně vliv na vznik gushingu ve sladu.
Vloženo: 25. listopad 2011; Přijato: 1. únor 2012; Zveřejněno: 1. březen 2012