Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2013; 59(6): 167-170 | DOI: 10.18832/kp2013016
Rosé vína jsou populární nejen v České republice, ale i jinde ve světě a jejich popularita stoupá. Vyrábí se nejčastěji z tradičních modrých odrůd jako 'Rulandské modré', 'Frankovka', 'Zweigeltrebe', 'Merlot' a 'Cabernet Sauvignon'. Pozvolna se však setkáváme i s rosé víny vyrobenými z nově registrovaných interspecifických odrůd, jako např. 'Laurot' či 'Cerason'. Pro analýzy byla zhotovena vína ze tří tradičních odrůd a tří interspecifických odrůd (konkrétně 'Rulandské modré', 'Merlot', 'Frankovka', 'Laurot', 'Cerason' a 'Kofranka'). Provedla se základní analytická stanovení daných vín a dále měření spektrofotometrická, tj. stanovení celkových polyfenolů, flavanolů, anthokyanů, redukční síly, antiradikálové aktivity a optické hustoty na vlnové délce 280 nm (OD280). Výsledky ukázaly, že nejvíce fenolických látek i nejvyšší antiradikálovou aktivitu vykazovala odrůda 'Laurot'. Tato odrůda oproti ostatním testovaným interspecifickým (PIWI) odrůdám dává navíc i vína s nižší barevnou intenzitou, obdobně jako 'Frankovka'. Závěrem lze říci, že testované novější odrůdy vykazovaly vyšší antiradikálovou aktivitu a tím i více předpokládaných zdraví prospěšných látek. Vína byla intenzivně ovocná a svěží. Tyto odrůdy mimo dostatku kyselin, disponují i vyšší odolností k houbovým chorobám, díky čemuž se zdají být zvláště zajímavé zejména pro výrobu rosé vín.
Vloženo: 6. leden 2013; Přijato: 28. březen 2013; Zveřejněno: 1. červen 2013