Kvasny Prum. 2013; 59(12): 358-363 | DOI: 10.18832/kp2013039

Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice v roce 2013.Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKSÚP, Odbor odrodového skúšobníctva, Topoľčianska 488/29, SK-956 07 Veľké Ripňany, Slovenská republika

V roce 2013 byly ve Slovenské republice registrovány po tříletých zkouškách (2010-2012) odrůdy sladovnického jarního ječmene Kumran, Petrus, Shuffle a Wiebke a po dvouletém zkoušení (2011-2012) odrůdy Britney, Danielle, Explorer, Salome a Scrabble. Nejvyšší obsah extraktu vykazovaly odrůdy Danielle (83,9 %) a Shuffle (83,0 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnoty dosažitelného stupně prokvašení byly zaznamenány u odrůd Explorer (82,4 %) a Wiebke (81,9 %). Úroveň destrukce buněčných stěn daná friabilitou (86-97 %) byla na optimální úrovni u všech sledovaných odrůd. Obsah b-glukanů ve sladině se pohyboval v rozpětí (48-188 mg/l).

Klíčová slova: ječmen, odrůda, sladovnická kvalita

Vloženo: 6. červen 2013; Přijato: 22. červenec 2013; Zveřejněno: 1. prosinec 2013 

Reference

  1. Basařová, G. et al., 1992: Pivovarsko-sladařská analytika (1) [Brewing and malting analytics]. Merkanta, Praha.
  2. EBC, 2009: Analytica-EBC. 3 Barley: 3.3.2 Total nitrogen of barley: Dumas combustion Metod; 4 Malt: 4.5.1 Extract of malt: Congress mash, 4.9.3 Soluble nitrogen of malt: Dumas combustion, 4.11.1 Fermantability, Final attenuation of laboration wort from malt, 4.12 Diastatic power of malt, 4.15 Friability, glassy corns and unmodified grains of malt by friabilimeter, 4.16.2 High molecular weight β-glucan content of malt: Fluorimetric method; Getränke-Fachverlag Hans Carl, Nürnberg, Germany.
  3. MEBAK, 2011: Raw material. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission, Freising- -Weihenstephan, Germany.
  4. Psota, V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index. Kvasny Prum., 47: 142-148. Přejít k původnímu zdroji...