Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2014; 60(11-12): 282-284 | DOI: 10.18832/kp2014027
V průběhu výroby sladu se v zrnu ječmene aktivuje tvorba enzymů, které štěpí zásobní látky a ty jsou poté využity při klíčení. Během rmutování uvolňují sladové fosfatasy z fytátů do sladiny anorganické fosforečnany, podílející se na udržování optimálního pH pro většinu sladových enzymů. Fosforečnany v mladině jsou během kvašení využívány pivovarskými kvasinkami v jejich metabolismu. U dvou odrůd ječmene z pěti lokalit byl sledován obsah fosforu v zrnu ječmene a z něho vyrobeného sladu. V průběhu sladování v zrnu došlo k úbytku do 3 % z celkového obsahu fosforu. Úbytek byl způsoben zejména přechodem produktů štěpení zásobního fytinu do zárodků kořínků a listů, které se u hotových sladů při odkličování odstraňují.
Vloženo: 28. srpen 2014; Přijato: 3. říjen 2014; Zveřejněno: 1. listopad 2014