Kvasny Prum. 2015; 61(9): 262-267 | DOI: 10.18832/kp2015025

Stanovení rebaudiosidu A v ochucených pivech, nápojích na bázi piva a limonádáchRecenzovaný článek

Marie JURKOVÁ, Jana OLŠOVSKÁ
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Lípová 15, 120 44 Praha 2 / Research Institute of Brewing and Malting, plc., Lípová 15, CZ 120 44 Praha 2
e-mail: olsovska@beerresearch.cz

Stevie sladká se stává oblíbeným sladidlem v potravinářském průmyslu. Sladkou chuť způsobují diterpenické sloučeniny tzv. steviol glykosidy, které jsou nekalorické a mají sladivost asi 300 vyšší než sacharosa. Pouze derivát rebaudiosid A má přijatelné senzorické vlastnosti, ostatní analogy jsou nahořklé až nepříjemně hořké. Jelikož se toto sladidlo používá také k doslazování nápojů včetně oblíbených ochucených piv, byla vyvinuta rychlá rutinní analytická metoda stanovení rebaudiosidu A v těchto nápojích a limonádách pomocí kapalinové chromatografie s UV detekcí. Pro separaci steviol glykosidů bylo využito HILIC principu, který je vhodný pro velmi polární a hydrofilní analyty. Metoda je selektivní, dobře opakovatelná a má vysokou výtěžnost 90-100 %.

Klíčová slova: Stevie, náhradní sladidlo, pivo, HPLC-UV, HILIC

Vloženo: 26. červen 2015; Přijato: 29. červenec 2015; Zveřejněno: 1. září 2015 

Reference

  1. Afandi, A., Sarijan, S., Shaha, R. K., 2013: Optimization of rebaudioside a extraction from Stevia Rebaudiana (Bertoni) and quantification by high performance liquid chromatography analysis. Journal of Tropical Resources and Sustainable Science, 1: 62-70. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Alpert, A. J., 1990: New Approaches for Analysis of Metabolism Compounds in Hydrophilic Interaction Chromatography J. Chromatogr., 449: 177-196. DOI:10.1080/10826070701435111 Přejít k původnímu zdroji...
  3. Bovanová,L., Brandšteterová, E., Baxa, S.,1998: HPLC determination of stevioside in plant material and food samples. Z Lebensm Unters Forsch A., 207: 352-355. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Brown, S. D., White, C. A., Bartlett, M. G.: 2002: Hydrophilic interaction liquid chromatography/electrospray mass spectrometry determination of acyclovir in pregnant rat plasma and tissues Rapid Commun. Mass Spectrom., 16: 1871-1876. DOI: 10.1002/rcm.792 Přejít k původnímu zdroji...
  5. Dictionary of Foof Compounds with CD - ROM: Additives, Flavors, and Ingredients. Editted by Shmuel Yannai, 2004 by Chapman & Hall/CRC.
  6. Jandera, P., 2011: Hilic chromatografie: perspektivní technika separace polárních látek na polárních stacionárních fázích ve vodně-organických mobilních fázích. Chemagazín, XXI(2)
  7. Kumar, R. D., Oommen, O. V., 2008: Stevia Rebaudiana Bertani does not produce female reproductive toxic effect: Study in Swiss albino mouse. J. Endocrinol Reprod., 12: 57-60.
  8. Prakash, I., Du Bois, G. E., Clos, J. F., Wilkens, K. L., Fosdick, L. E., 2008: Development of Rebiana, a Natural, Noncaloric Sweetener. Food and Chemical Toxicology, 46: 75-82. DOI:10.1016/j.fct.2008.05.004 Přejít k původnímu zdroji...
  9. Steviol Glycosides Prepared at the 69th JEFCA (2008); in FAO JEFCA Monographs, 5, 2008.
  10. Strege, M. A., 1998: Hydrophilic Interaction Chromatography-Electrospray Mass Spectrometry Analysis of Polar Compounds for Natural Product Drug Discovery. Anal. Chem., 70, 2439-2445. DOI: 10.1021/ac9802271 Přejít k původnímu zdroji...
  11. Thermo Scientific: 2012, Determination of Steviol Glycosides by HPLC with UV and ELS Detection. Application Note 241.