Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2015; 61(12): 334-339
Vzorky tří odrůd ječmene jarního z 20 zkušebních stanovišť byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Obsah dusíkatých látek (10,5 %-11,4 %) a škrobu (61,1 %-64,7 %) v obilkách ječmene jarního byl příznivý. Zrno sklizené v roce 2014 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm se pohyboval v průměru okolo 91,3 %. Rok 2014 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý, nebyl problém s porostlostí. Výskyt příměsí byl přiměřený a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými (zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou).
Vloženo: 5. září 2015; Přijato: 6. říjen 2015; Zveřejněno: 8. prosinec 2015