Kvasny Prum. 2015; 61(12): 334-339

Kvalita zrna jarního ječmene ze zkušebních stanovišť České republiky, sklizeň 2014Recenzovaný článek

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno / Research Institute of Brewing and Malting, Plc, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, 656 06 Brno/ CISTA, National Plant Variety Office, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno e-mail: sachambula@beerresearch.cz, psota@beerresearch.cz, olga.dvorackova@ukzuz.cz

Vzorky tří odrůd ječmene jarního z 20 zkušebních stanovišť byly analyzovány podle ČSN 461100-5. Obsah dusíkatých látek (10,5 %-11,4 %) a škrobu (61,1 %-64,7 %) v obilkách ječmene jarního byl příznivý. Zrno sklizené v roce 2014 bylo větší a velikostně vyrovnané. Přepad zrna na sítě 2,5 mm se pohyboval v průměru okolo 91,3 %. Rok 2014 byl z hlediska kvality zrna ječmene příznivý, nebyl problém s porostlostí. Výskyt příměsí byl přiměřený a byl tvořen především příměsemi sladařsky částečně využitelnými (zrna bez pluch, zrna se zahnědlou špičkou a zrna s osinou).

Klíčová slova: ječmen, odrůda, zrno, kvalita

Vloženo: 5. září 2015; Přijato: 6. říjen 2015; Zveřejněno: 8. prosinec 2015 

Reference

  1. Basařová, G., 2015: Vlastnosti sladovnického ječmene. In Basařová, G. ed. Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu. Havlíček Brain Team, Praha. ISBN 978-80-87109-47-2.
  2. ČSN EN ISO 3093, 2009: Pšenice, žito a pšeničná a žitná mouka, pšenice tvrdá (durum) a semolina z pšenice tvrdé - Stanovení čísla poklesu podle Hagberga-Pertena. Praha, Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.
  3. ČSN 46 1100-5, 2006: Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha, Český normalizační institut.
  4. Hartman, I., Helánová, A., 2015: Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2014 v České republice. In Psota, V. ed. Ječmenářská ročenka 2015. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha. ISBN 978-80-86576-67-1.
  5. Horáková, V., Dvořáčková, O., Mezlík, T., 2014: Seznam doporučených odrůd 2015. Pšenice ozimá, ječmen jarní, ječmenozimý, triticale ozimé, oves setý, hrách polní. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno, Národní odrůdový úřad, Brno. ISBN 978-80-7401-108-5.
  6. Psota, V., 2015: Ječmen. In Basařová, G. ed. Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu. Havlíček Brain Team, Praha. ISBN 978-80-87109-47-2.
  7. Psota, V., Ehrenbergerová, J., 2008: Ječmen. In Prugar, J. ed. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, ve spolupráci s Komisí jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha. ISBN 978-80-86576-28-2.