Kvasny Prum. 2016; 62(5): 146-151 | DOI: 10.18832/kp2016019

Odrůdy ječmene registrované v České republice po sklizni 2015Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA, Milan NEČAS, Markéta MUSILOVÁ
1 VÚPS, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno RIBM Plc, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno;
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno CISTA, National Plant Variety Office, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno;

V České republice byly po sklizni 2015 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene: Libuše, Manta, Pionier a Tango, přičemž odrůda Manta byla doporučena pro výrobu piva s CHZO "České pivo". Nejvyšší obsah extraktu ve sladu 83,3 % vykazovaly odrůdy Libuše a Tango. Odrůdy Libuše, Pionier a Tango vykazovaly nadprůměrný až optimální úroveň proteolytického, amylolytického a cytolytického rozluštění. Odrůda Manta splnila požadavky uvedené v žádosti o CHZO "České pivo". Dále bude registrována nesladovnická odrůda jarního ječmene STRG 774/11 (Aligator).

Klíčová slova: ječmen jarní, odrůda, sladovnická kvalita

Vloženo: 15. březen 2016; Přijato: 13. duben 2016; Zveřejněno: 26. květen 2016 

Reference

  1. Baxter, E. D., O'Farrell, D. D., 1983: Use of the friabilimeter to assess homogeneity of malt. J. Inst. Brew. 89: 210-214. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Briggs, D. E., 1998: Malts and Malting. Blackie Academic and Professional, London, pp 622-624.
  3. Commission, 2008: Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs. Official Journal of the European Union C 16-22.
  4. Dvořáčková, O., 2012: Metodika zkoušek užitné hodnoty ječmene. ÚKZÚZ 2009, Ječmenářská ročenka 2012, VÚPS, Praha.
  5. EBC Analysis committee, 2010: Analytica-EBC. Barley: 3.2 Moisture content of barley, 3.3.2 Total nitrogen of barley: Dumas combustion method, Malt: 4.2 Moisture content of malt, 4.3.2 Total nitrogen of malt: Dumas combustion method, 4.5.1 Extract of malt: Congress mash, Soluble nitrogen of malt: Dumas combustion method, 4.10 Free amino nitrogen of malt by spectrophotometry, 4.11 Fermentability, final attenuation of laboratory wort from malt, 4.12 Diastatic power of malt, 4.15 Friability, glassy corns and unmodified grains of malt by friabilimeter, 4.16.2 High molecular weight β-glucan content of malt: Fluorimetric method, Wort: EBC 8.7 Fermentable Carbohydrates in Wort, Beer: 9.11 Total polyphenols in beer byspectrophotometry, 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  6. European Commission, 2015: Common catalogue of varieties of agricultural plant species - First supplement to the 33rd complete edition. Official Journal of the European Union C 37/1
  7. European Commission, 2015a: Common catalogue of varieties of agricultural plant species - 34rd complete edition. Official Journal of the European Union C 404
  8. MEBAK, 2011: Raw materials: Barley; Adjuncts; Malt; Hops and Hop Products. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Collection of Brewing Analysis Methods of the Mitteleuropäische Brautechnische Analysenkommission (MEBAK), Freising-Weihenstephan, Germany. 341 p.
  9. Psota,V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index, Kvasny Prum., 47:142-148. Přejít k původnímu zdroji...