Kvasny Prum. 2012; 58(3): 62-65 | DOI: 10.18832/kp2012007

Factors affecting gushing.Peer-reviewed article

Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ, Renata MIKULÍKOVÁ, Zdeněk SVOBODA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno, Česká Republika

Prediction of gushing in 15 grain samples of spring barley and gushing in malt were determined. Deoxynivalenol content, ergosterol concentration, activity of 1,3-β-glucanase and chitinase and oxalate content were measured in these samples. Zero gushing potential was found in all barley samples. Gushing in malt varied from 4-39 ml. Deoxynivalenol concentration was at a very low level in all studied samples. Activity of stress-induced proteins was higher in malts from the locality Domanínek. Oxalate content presumably did not affect gushing formation in malt.Prediction of gushing in 15 grain samples of spring barley and gushing in malt were determined. Deoxynivalenol content, ergosterol concentration, activity of 1,3-β-glucanase and chitinase and oxalate content were measured in these samples. Zero gushing potential was found in all barley samples. Gushing in malt varied from 4-39 ml. Deoxynivalenol concentration was at a very low level in all studied samples. Activity of stress-induced proteins was higher in malts from the locality Domanínek. Oxalate content presumably did not affect gushing formation in malt.

Keywords: barley, malt, gushing, stressed-induced proteins

Received: November 25, 2011; Accepted: February 1, 2012; Published: March 1, 2012 

References

  1. Abramson, D., Gan, Z., Clar, R., Gilbert, J., Marquardt, R., 1998: Relationships among deoxynivalenol, ergosterol and Fusarium exoantigens in Canadian hard and soft wheat. Ont.J.Food Microbiol. 95: 217-224. Go to original source...
  2. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. VŠCHT, Praha. ISBN 978-80-7080-734-7.
  3. Benešová, K., Psota, V., Mikulíková, R., Běláková, S., Svoboda, Z., 2011: Patogenní metabolity v obilkách ječmene a jejich vliv na kvalitu sladovnického ječmene a sladu.Kvasny Prum.57(7-8):215-218. Go to original source...
  4. EUR-Lex. [Online] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ[Cit.2011-09- 08 8].
  5. Getranke-Fachverlag, H. C., 1998: European Brewery Convention. Analytica EBC. Grundwerk : s.n.
  6. Havlová, P., Sypecká, Z., Nevrklová, M., 2003:Stanovení deoxynivalenolu (DON) ve sladu vyrobeném z ječmenů cíleně infikovaných ilzoláty Fusarium spp. Kvasny Prum. 49 (6): 146-153. Go to original source...
  7. Havlová, P., Šusta, J., 1997: Stanovení kyseliny šťavelové ve sladu a pivu. Kvasny Prum. 43 (2): 37-38. Go to original source...
  8. Heřmanová, V., Bárta, J., Čurn, V., 2006: Antifungální proteiny rostlin - klasifikace, charakteristika, možnosti využití, 100: 495-500.
  9. Jedličková, L., Gadas, D., Havlová, P., Havel, J., 2008: Determination of Ergosterol Levels in Barley and Malt Varieties in the Czech Republic via HPLC. J.Agric.Food Chem. 56: 4092-4095. Go to original source...
  10. Kosař, K., 2010: Způsob stanovení konečného přepěňování baleného piva vlivem ječmene. CZ Patentový spis 302041, září 14, 2010.
  11. Pfohl-Leszkowicz, A., Manderwille, R. A., 2007: An overview on toxicity and carcinogenicity in animals and humans. Molecular Nutrition and Food Research. 51. Go to original source...
  12. Polišenská, I., 2011: Jakost obilovin 2010. Obilnářské listy 19(1): 9-12.
  13. Sarlin, T., Nakari-Setala, T., Linder, P., Pentila, M., Haikara, A., 2005: Fungal hydrophobins as predictors of the gushing activity of malt. J.Inst.Brew. 111(2): 105-111. Go to original source...
  14. Shokribousjein, Z., M., Deckers, S., Gebruers, K., Lorgouilloux, Y., 2011: Hydrophobins, beer foaming and gushing. Cerevisia, 35(4). Go to original source...
  15. Váňová, M., Hajšlová, J., Polišenská, I., Jirsa, O., Klemová, Z., 2009: Výskyt mykotoxinů v zrnu ozimé pšenice při různých způsobech zpracování půdy ve vztahu k předplodině a počasí v daném roce. Obilnářské listy 115(4): 115-118.
  16. Velíšek, F., 2002: Chemie potravin 3. 2. upravené vydání.Tábor: Oassia, 2002.
  17. Zollner, P., Mayer-Helm, B., 2006: Trace mycotoxin analysis in complex biological and food matrices by liquid. Journal of Chromatography A. 1136(2): 123-169. Go to original source...
  18. Žabka, M., Jegorov, A., 2002: Návrat houby, jež dala vzniknout jménu trichotheceny. Chemické listy 96: 607-610.