Kvasny Prum. 2015; 61(12): 334-339

Grain Quality of Spring Barley from the Testing Sites in the Czech Republic, Crop 2014Peer-reviewed article

Lenka SACHAMBULA, Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno / Research Institute of Brewing and Malting, Plc, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno
2 ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, 656 06 Brno/ CISTA, National Plant Variety Office, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno e-mail: sachambula@beerresearch.cz, psota@beerresearch.cz, olga.dvorackova@ukzuz.cz

Samples of three spring barley varieties from 20 testing sites were analyzed according to the standard ČSN 461100-5. Contents of nitrogenous substances (10.5% -11.4%) and starch (61.1%-64.7%) in spring barley caryopses were favorable. Grain harvested in 2014 was bigger and even in sizes. Sieving fractions over 2.5 mm varied on average around 91.3%. Year 2014 was favorable in terms of barley grain quality, without problems with sprouting. The occurrence of admixtures was adequate and was formed by the admixtures partly usable for malting (grains without hulls, with black tips and grains with awns).

Keywords: barley, variety, grain, quality

Received: September 5, 2015; Accepted: October 6, 2015; Published: December 8, 2015 

References

  1. Basařová, G., 2015: Vlastnosti sladovnického ječmene. In Basařová, G. ed. Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu. Havlíček Brain Team, Praha. ISBN 978-80-87109-47-2.
  2. ČSN EN ISO 3093, 2009: Pšenice, žito a pšeničná a žitná mouka, pšenice tvrdá (durum) a semolina z pšenice tvrdé - Stanovení čísla poklesu podle Hagberga-Pertena. Praha, Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.
  3. ČSN 46 1100-5, 2006: Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha, Český normalizační institut.
  4. Hartman, I., Helánová, A., 2015: Sladovnický ječmen a slad ze sklizně 2014 v České republice. In Psota, V. ed. Ječmenářská ročenka 2015. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha. ISBN 978-80-86576-67-1.
  5. Horáková, V., Dvořáčková, O., Mezlík, T., 2014: Seznam doporučených odrůd 2015. Pšenice ozimá, ječmen jarní, ječmenozimý, triticale ozimé, oves setý, hrách polní. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno, Národní odrůdový úřad, Brno. ISBN 978-80-7401-108-5.
  6. Psota, V., 2015: Ječmen. In Basařová, G. ed. Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu. Havlíček Brain Team, Praha. ISBN 978-80-87109-47-2.
  7. Psota, V., Ehrenbergerová, J., 2008: Ječmen. In Prugar, J. ed. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, ve spolupráci s Komisí jakosti rostlinných produktů ČAZV, Praha. ISBN 978-80-86576-28-2.