Kvasny Prum. 2016; 62(1): 9-14 | DOI: 10.18832/kp2016002

Technical and Scientific Progress in Czech Brewing Industry in European Context of the 19th CenturyPeer-reviewed article

Michal HORÁČEK
Ústav hospodářských a sociálních dějin, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha / Institute of Economic and Social History, Faculty of Arts, Charles University in Prague, nám. Jana Palacha 2, 116 38 Praha, Czech Republic
michal.roubik@seznam.cz
Recenzovaný článek / Reviewed Paper

The paper investigates the transformation of Czech brewing industry in the 19th century from the technical, scientific and technological point of view, using wider context of European culture. Comparison of the Czech brewing industry and other European, mostly Western countries looks for intersections but also notices the differences and individual development ways. At the same time it also takes into account the tendency of experience hand-over, borrowing of inventions etc. and their use in real life. The contribution describes the role of Czech brewing industry as a firm part of European brewing industry of the 19th century showing itself not only in its similar development as in other countries but also by mutual connection of technical and scientific progress and handing over of experience with brewing technology.

Keywords: brewing, developement, technology, history, science, technique, Czech lands, Europe

Received: October 14, 2015; Accepted: November 30, 2015; Published: January 29, 2016 

References

  1. Anderson, R., 2005: The Transformation of Brewing: An Overview of Three Centuries of Science and Practice. Brewery History. 121: 5-24.
  2. Anderson, R., 2006: The Sword and the Armour: science and practice in the brewing industry 1837-1914. Brewery History. 123: 55-83.
  3. Anonym, 1880: Pivovarství v Norvéžsku a Švédsku. Kvas VIII., č. 4: 99.
  4. Anonym, 1881: Pivovarství v Bavorsku r. 1880. Kvas IX., č. 14: 311.
  5. Anonym, 1898: Arcivévodský pivovar v Benešově. Kvas XXVI., č. 3: 65-69.
  6. Basařová, G., 2005: Profesor pražské techniky Carl Joseph Napoleon Balling (1805-1868). Kvasny Prum. 51 (4): 130-135. Go to original source...
  7. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. VŠCHT v Praze. ISBN 978-80-7080-734-7.
  8. Basařová, G., Basař, P., Hlaváček, I., Hlaváček, J., 2011: České pivo. Brain team, Praha. ISBN 978-80-87109-25-0.
  9. Bělohoubek, A., 1875: Několik slov o stavbě a zařizování pivovarův. František Řivnáč, Praha.
  10. Bělohoubek, A., 1877: O vrchním kvašení mladinek pivních. František Řivnáč, Praha.
  11. Bělohoubek, A., 1885: O vlivu droždí v jakost piva a o významu čistých kvasnic pro pivovary českomoravské. Antonín Bělohoubek, Praha.
  12. Bielenberg, A., 1998: The Irish Brewing Industry and The Rise of Guiness 1790-1924. In: Gourvish, T. R., Wilson, R. G., 1998: The Dynamic of The International Brewing Industry Since 1800. Routledge, London: 105-109. ISBN: 9780415147057 
  13. Bílek, V. et al., 1954: Technologie sladu a piva. Díl II.: Výroba piva a strojní zařízení pivovarů, pomocné úkony. Praha.
  14. Boje, P., Johansen, H. Ch.: The Danish Brewing Industry after 1880. Gourvish T. R., Wilson R. G., 1998: The Dynamic of The International Brewing Industry Since 1800. Routledge, London: 59-65. ISBN: 9780415147057 
  15. Brabec, E., 1880: Pivovarský průmysl ve Švýcarsku. Kvas VIII., č. 14: 337-338.
  16. Deutscher Brauer-bund [online] http://www.brauer-bund.de/index.php?id=19&ageverify=16&PHPSESSID=07c667ca763dcbb16546a9302ab4ba7b [cit. 2014-12-20]
  17. Donnachie, I., 1979: A history of Brewing industry in Scotland. John Donald, Edinburgh.
  18. Eßlinger, H. M. et al., 2009: Handbook of Brewing, Processes, Technology, Markets. WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. ISBN 978-3-527-31674-8.
  19. Chodounský, F., 1886: Několik listů o pivě a pivovarství. Výstavní výbor oboru pivovarnického, František Chodounský, Praha.
  20. Chodounský, F., 1891: Příspěvek k dějinám českého pivovarství. Výstavní výbor oboru pivovarnického, Praha.
  21. Chodounský, F., 1905: Pivovarství, I. veřejná odborná sladovnická škola, Praha.
  22. Hansen, E. C., 1881: Výzkumy v oboru fysiologie a morfologie alkoholických kvasiv. Kvas XI., č. 20-24: 447-448, 472-474, 497-499, 521,-526, 546-548.
  23. Hlušičková, H. et al., 2002: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I. díl. Libri, Praha. ISBN 978-80-7277-043-4.
  24. Horsney, I. S., 2003: A history of beer and brewing. Royal Society of Chemistry, Cambridge. ISBN 0-85404-630-5
  25. Hruška, L., 2013: Pivovarství 1869-1914. Žízeň nebo vlastenectví? Ph.D. thesis, Univerzita Karlova v Praze.
  26. Jákl, P., 2004: Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska, I. díl Střední Čechy. Libri, Praha. ISBN 978-80-7277-226-0.
  27. Jákl, P., 2010: Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska, II. díl Jižní Čechy. Libri, Praha. ISBN 978-80-7277-227-8.
  28. Jílek, F., 1985: Studie o technice v českých zemích 1800-1918 III., NTM v Praze.
  29. Jílek, F., 1986: Studie o technice v českých zemích 1800-1918 IV., NTM v Praze.
  30. Jílek, F., 1995: Studie o technice v českých zemích 1918-1945 VI., NTM v Praze.
  31. Mezger, J. J., 1874: Pivovarství v Anglii. Kvas II., č. 9: 174-176.
  32. Mezger, J. J., 1874: Pivovarství v Anglii. Kvas II, č. 10: 191-195.
  33. Píša, R., 2008: Pivovary a sladovny, katalog cenných papírů. Das media, Praha. ISBN 978-80-904178-0-9.
  34. Polák, M., 2003: Pražské pivovary a pivovárky. Libri, Praha. ISBN 978-80-7277-193-0.
  35. Starec, M., 2011: Pivovarská historie Moravské Ostravy. 1.-4. část. Kvasny Prum. 57 (3-6): 64-68, 90-94, 127-130, 149-154. Go to original source...
  36. Suk, J. T., 1880: Nový Poupě, 1. díl. Slavík a Borový, Praha.
  37. Teich, M.: The Mass Production of Draught and Bottled Beer in Germany 1880-1914. Gourvish T. R., Wilson R. G., 1998: The Dynamic of The International Brewing Industry Since 1800. Routledge, London: 75-79. ISBN: 9780415147057
  38. Unger, R., 2001: A history of Brewing in Holland. Brill, Leiden. ISBN 9-004-12037-8.