Kvasny Prum. 2017; 63(3): 118-120 | DOI: 10.18832/kp201713

The Barley Variety Registered in the Slovak Republic after Harvest 2016Peer-reviewed article

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD, Markéta MUSILOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno / Research Institute of Brewing and Malting Plc, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno, Czech Republic
2 ÚKSÚP, Odbor odrodového skúšobníctva, Topoľčianska 488/29, SK-956 07 Velké Ripňany, Slovenská republika / CCTIA, Department of Variety Testing, Topoľčianska 488/29, SK-956 07 Velké Ripňany, Slovak Republic

Ve Slovenské republice byla po tříletých zkouškách (2014-2016) registrována sladovnická odrůda jarního ječmene Soulmate. Obsah extraktu v sušině sladu byl u sledované odrůdy vysoký a pohyboval se v rozpětí 83,4-84,4 %. Odrůda měla silné proteolytické rozluštění. Amylolytické rozluštění, degradace buněčných stěn a obsah β-glukanů byly na optimální úrovni. Kvalita sladiny byla nadprůměrná až optimální. Hodnota dosažitelného stupně prokvašení byla vysoká (83,6 %). Odrůda Soulmate poskytovala sladinu čirou.

Keywords: barley, variety, malting quality, Slovak Republic

Received: February 15, 2017; Accepted: March 17, 2017; Published: June 15, 2017 

References

  1. Basařová, G. et al., 1992: Pivovarsko-sladařská analytika (1). Merkanta, Praha.
  2. EBC Analysis committee, 2010: Analytica EBC, Barley: 3.2 Moisture Conten of Barley, 3.3.2 Total Nitrogen Content of Barley, Malt: 4.2 Moisture Content of Malt, 4.3.2 Total Nitrogen of Malt, 4.5.1 Extract of Malt, 4.9.1 Soluble Nitrogen of Malt, 4.12 Diastatic Power of Malt, 4.15 Friability, 4.16.2 High Molecular Weight Beta-glucan Content of Malt and Malt Wort, Beer: 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 2010, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  3. European Commission, 2015: Common catalogue of varieties of agricultural plant species - 34rd complete edition. Official Journal of the European Union C 404.
  4. MEBAK, 2011: Raw material. Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission, Freising--Weihenstephan, Germany.
  5. Psota, V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index. Kvasny Prum. 47, 142-148. Go to original source...