Kvasny Prum. 2017; 63(5): 261-268 | DOI: 10.18832/kp201722

The Technological Development of the Brewery in town Opava in the Years 1824-1945Peer-reviewed article

Milan STAREC
Černokostelecký pivovarský archiv a muzeum, o.p.s., Českobrodská čp. l7, 281 63 Kostelec nad Černými lesy

During period 1824-1826 was established an urban brewery in the town Opava (Tropau Silesia), in the middle of the 19.century had been introduced bottom fermenting, Soon after cancellation of propination law was introduced a steam engine. The modernization of the brewery was ongoing At the turn of 19th and 20th centuries the brewery as a second biggest one in Silesia produced 80 000 hl yearly. After overcoming the consequences of the World War I. the brewmaster František Rosibal was in charge of modernization of the brewery, especially on the construction of the brew house and bottling cellar. Before the start of the World War II. the production capacity of the brewery was over 100 000 hl per year. The bombing in the year 1945 was the worst blow for the brewery.

Keywords: history, Opava, brewery, malt house, technology

Received: December 10, 2016; Accepted: June 13, 2017; Published: October 16, 2017 

References

  1. Anonym, 1873: Amtlichter catalog der ausstellung der im reichsrathe vertretenen koenigreiche und raender Oesterreichs. Wien: 105.
  2. Anonym, 1878: Kvas, číslo 6, 15. 3. 1878: 122-125.
  3. Anonym, 1890: Kvas, číslo 21, 1. 11. 1890: 497.
  4. Anonym, 1892: Allgemeine Zeitschrift für Bierbrauerei und Malzfabrikation, číslo 36, 28. 8. 1892: 957.
  5. Anonym, 1893: Kvas, číslo 2, 15. 1. 1893: 55.
  6. Anonym, 1900: Kvas, číslo 21, 1. 11. 1900: 599.
  7. Anonym, 1913: Průmysl pivovarský v Rakousku ve výrobním roce 1910-1911. Kvas, číslo 11, 11. 3. 1913: 127.
  8. Anonym, 1922: Almanach sládků. Praha.
  9. Doubal, J., 1877: Kalendář českých sládků na rok 1878. Praha: 59.
  10. Fanta, R., 1927: Adressbuch der Brauereien und Malzfabriken in der Tschechoslovakischen Republik. Praha: 203.
  11. Hanel, R., 1907: Jahrbuch der Österreichischen Brauereien, Brennereien und Mälzereien, Wien.
  12. Chodounský, F., 1891: Příspěvek k dějinám českého pivovarnictví, Praha: 155-161.
  13. SOkA, 1385: Státní okresní archiv Opava, fond AMO. i.č. 1385, k. 178.
  14. Starec, M., 2016: Mechanické hvozdy systému Ječmen. Kvasný průmysl, 62(9): 263. Go to original source...
  15. Švábenický, F. (ed.), et al., 2015: Opavský pivovar. OKO, Opava. ISBN: 978-80-905991-4-7.
  16. Wenzelides, O., 1942: Geschichte der Troppauer bürgerlichen Bierbräugesellschaft, Opava: 218-220.
  17. ZAO, 237: Zemský archiv Opava: Stabilní katastr slezský, indikační skica. i.č. 237, Sl. 331.ZAO, 5718: Zemský archiv Opava, pobočka Olomouc: Ústřední ředitelství arcibiskupských statků, mapy a plány. Př. č. 5718 (Bräupfanne für Carl Schmack Troppau-Kopřiva).