Kvasny Prum. 2018; 64(6): 297-301 | DOI: 10.18832/kp201834

Quality of malting barley grain in the Czech Republic, crop 2017Peer-reviewed article

Ivo HARTMAN
Research Institute of Brewing and Malting, Malting Institute Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno, Czech Republic
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno
e-mail: hartman@beerresearch.cz

The quality parameters of 277 samples of malting barley from crop 2017 were assessed according to the standard ČSN 46 1100-5. The average content of nitrogenous substances was 12.2% and starch content 62.6%. Sieving fractions over 2.5 mm achieved the average value of 88.2% and average germination capacity was 98.6%. Average content of grain admixtures unusable for malting was 1.7% and admixtures partly unusable for malting 5.2%.

Keywords: malting barley, grain, quality, crop 2017

Received: August 24, 2018; Accepted: October 11, 2018; Published: December 14, 2018 

References

  1. Bezdíčková, A., 2018: Možnosti stabilizace výnosů jarního ječmene ve variabilních podmínkách. Sborník z konference Sladovnický ječmen 2018, Spolek pro ječmen a slad, Praha: 15-17. ISBN 978-80213-2829-7
  2. Braugersten-Gemeinschaft, 2017: Europabericht für Sommergerste im Dezember 2017. Braugersten-Gemeinschaft e. V., https://www.braugerstengemeinschaft.de/press-report/europabericht-fuer-sommergerste-im-dezember-2017/ (accessed 2018-05-20)
  3. Crhová, L., 2017: Srpen 2017 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1504785488 (accessed 2017-09-09).
  4. Crhová, L., Podzimek, S., 2017a: Únor 2017 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1489065134 (accessed 2017-03-10).
  5. Crhová, L., Podzimek, S., 2017b: Březen 2017 na území ČR. INFOMET [online]. Praha, ČHMÚ, http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1491565233 (accessed 2017-04-08).
  6. Crhová, L., Podzimek, S., 2017c: Duben 2017 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1494482655 (accessed 2017-05-13).
  7. Crhová, L., Podzimek, S., 2017d: Květen 2017 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1496921201 (accsessed 2017-06-10).
  8. Crhová, L., Podzimek, S., 2017e: Červen 2017 na území ČR. INFOMET [online]. Praha: ČHMÚ, http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1499858374 (accessed 2017-07-13).
  9. ČHMÚ, 2017: [online]. http://portal.chmi.cz/historicka-data/pocasi/zakladni-informace (accessed 2017-10-25)
  10. ČSN EN ISO 3093, 2009: Pšenice, žito a pšeničná a žitná mouka, pšenice tvrdá (durum) a semolina z pšenice tvrdé - Stanovení čísla poklesu podle Hagberga-Pertena. Praha, Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.
  11. ČSN 461100-5 2005: Obiloviny potravinářské - Část 5: Ječmen sladovnický. Praha, Český normalizační institut.
  12. Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin - 2017. Český statistický úřad [online]. Český statistický úřad, https://www.czso.cz/csu/czso/definitivni-udaje-o-sklizni-zemedelskych-plodin-2017 (accessed 2018-02-17).
  13. EAGRI, 2017: [online]. Postup sklizně obilovin a řepky k 4. 9. 2017. Ministerstvo zemědělství, Praha, http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/rostlinna-vyroba/rostlinne-komodity/obiloviny/prubeh-sklizne/sklizen-2017/ (accessed 2017-09-08).
  14. EBC Analysis committee, 2010: Analytica-EBC. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  15. Hartman. I., 2017: Malting barley grain quality in the Czech Republic, crop 2017. KvasnyPrum, 63(2): 64-69. Go to original source...
  16. Podzimek, S., Crhová, L., 2017: [online] Červenec 2017 na území ČR. INFOMET, 2017: Praha: ČHMÚ, http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1502353144 (accessed 2017-08-10).
  17. Rostlinnolékařský portál, 2017: [online] Celostátní monitoring škodlivých organismů rostlin. http://eagri.cz/public/app/srs_pub/fytoportal/public/?k=0#mon|modul:zpravy|zpravy:uvod|rok:2017 (accessed 2017-12-30).
  18. Tordenmalm, S., 2004: Sprout damage in barley. Journal of the American Society of Brewing Chemists. 62(1): 49-53. Go to original source...
  19. Váňová, M., Hledík, P., 2018: Jarní ječmen v roce sucha. Sborník z konference Sladovnický ječmen 2018, Spolek pro ječmen a slad, Praha: 18-19. ISBN 978-80213-2829-7
  20. Zimolka, J. a kolektiv, 2006: Ječmen - formy a užitkové směry v ČR. ProfiPress, Praha, 200 s. ISBN 80-86726-18-5.