Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 10


Vnitropodnikový chozrasčot v pivovarském a sladařském průmyslu.Recenzovaný článek

J. HEIDLER

Kvasny Prum. 1955; 1(10): 219-220 | DOI: 10.18832/kp1955051  

Zavádění vnitropodnikového chozrasčotu v předních podnicích pivovarského a sladařského průmyslu přineslo již první kladné výsledky. Autor v článku uvádí výsledku úsilí pracovníků těchto průmyslových odvětví o vyšší kvalitu výrobků a vyšší produktivitu práce.

O možnostech použití ultrazvuku v pivovarském a sladařském průmyslu.Recenzovaný článek

V. SALAČ

Kvasny Prum. 1955; 1(10): 221-223 | DOI: 10.18832/kp1955052  

Autor v článku rozvádí možnosti použití ultrazvuku v pivovarském a sladařském průmyslu a dospívá k názoru, že ozvukování bude nejen velkým přínosem do těchto průmyslových odvětví, alem nalezne i trvalé uplatnění.

Biologická trvanlivost našich piv.Recenzovaný článek

V. VLČEK

Kvasny Prum. 1955; 1(10): 223-225 | DOI: 10.18832/kp1955053  

Na základě klasických poznatků a nejnovějších výsledků výzkumu se autor snaží vystihnout vliv fysiologického stavu várečných kvasnic na biologickou trvanlivost piva.

Zákaly vín.Recenzovaný článek

M. KEIL

Kvasny Prum. 1955; 1(10): 225-227 | DOI: 10.18832/kp1955054  

Článek je předběžným referátem o výsledcích některých šetření z oboru zákalu vín. Úkolem článku je podat návod jak postupovat v boji proti zákalům.

Čištění a zužitkování odpadních vod v kvasném průmyslu.Recenzovaný článek

V. JONÁŠ

Kvasny Prum. 1955; 1(10): 227-229 | DOI: 10.18832/kp1955055  

Informativní pojednání o problematice průmyslových zbytků, odpadů a odpadních vod a jejich současného a výhledového řešení v jednotlivých kvasných odvětvích.

Príspevok k octovému kvaseniu.Recenzovaný článek

J. HRONČEK

Kvasny Prum. 1955; 1(10): 230-232 | DOI: 10.18832/kp1955056  

Vývoj technológie octárenstva v našich vedeckých ústavoch a laboratóriách vyvrátil názor o dokonalosti klasických spôsobov výroby octa. Dôkazom toho je submerzný spôsob výroby, ktorý autor v článku popisuje.