Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 1


Význam chmelové třísloviny a nová modifikace kolorimetrického stanovení.Recenzovaný článek

M. KOTRLÁ-HAPALOVÁ, J. SOUDEK

Kvasny Prum. 1958; 4(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1958001  

Při soustavném sledování všech cenných složek chmele byly přezkoumány analytické metody na stanovení chmelové třísloviny. Konstatovalo se, že z hlediska pracovní techniky, dosažitelné přesnosti a požadavku stanovení všech tříselních složek chmele nejlépe vyhovuje kolorimetrická metoda De Clerckova. Aby se zpřesnilo a urychlilo sériové stanovení bez zrakové únavy analytika, byla vypracována objektivní modifikace této metody, založená na principech absolutní kolorimetrie.

Študium bukétnych látok v slovenských vínach.Recenzovaný článek

A. NAVARA

Kvasny Prum. 1958; 4(1): 14-17 | DOI: 10.18832/kp1958002  

Práca prináša pokus zachytiť bukétne látky počas kvasenia hroznového muštu tak, aby sa dali použiť ako aromatizujúce prísady k zlepšenie menej aromatických sort vína. Pokusili sme sa zistiť množstvo esterov v jednotlivých sortách slovenských vín a sledovať vzájomný pomer medzi prchavými zložkami jednotlivých sort a ich vplyv na charakter vín počas skladovania. Na základe rozdelenia vinných esterov sme sledovali zmeny počas technologického spracúvania vína chromatograficky. Zdá sa, že chromatografickým delením bude možné lepšie ohodnotiť jednotlivé sorty podľa ich bukétu.