Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 10
Ekonomická účinnost kovových sudů při dopravě piva.Recenzovaný článek
J. KROUPA
Kvasny Prum. 1958; 4(10): 217-220 | DOI: 10.18832/kp1958027
Na základě hospodářských podkladů, vzatých z pivovaru s ročním výstavem 640 000 hl sudového piva byl proveden ekonomický rozbor výhod, vznikajících použitím kovových sudů místo dřevěných při dopravě piva. Autor dospěl k závěru, že se produktivita práce zvýší o 7,04 %, při úspoře 7,06 % ze mzdových fondů základních mezd. Z úspor na vlastních nákladech připadá na 1hl vystaveného sudového piva průměrně 2,474 Kčs.
Vazba vzdušného kyslíku v pivě.Recenzovaný článek
J. HUMMEL
Kvasny Prum. 1958; 4(10): 220-221 | DOI: 10.18832/kp1958028
Při sledování oxidačních vlivů na konečnou jakost lahvového piva je důležité zjišťovat, kromě veškerého vzduchu, také vzduch rozpuštěný a zbytkový vzduch v hrdle lahve. Rozbory uvedenými v práci je prokázáno, že mechanickým vypěňováním před uzavřením lahve lze zbytkový vzduch v hrdle lahve snížit až na 0,1 ml. Autor poukazuje také na možnost ochrany piva před rozpouštěním kyslíku. Kromě zvýšené opatrnosti při stáčení je to především použití CO2 při plnění lahví a k předplnění tlakových tanků. Doporučuje se použit k tomu kyseliny uhličité získané při kvašení ve vlastním závodě.
Štúdium prania kvasiniek. I. časť: Účinky prania vodou na kvasinky a infekčnú mikroflóru za prevádzkových pomerov a na modelových pokusoch.Recenzovaný článek
J. ARPAI, O. JANOTKOVÁ
Kvasny Prum. 1958; 4(10): 223-229 | DOI: 10.18832/kp1958029
Sledovali sme vplyv prania vodou, stacionárnym a prietokovým spôsobom na varné kvasinky a na čisté kmene pivovarských a pekárenských kvasiniek z hľadiska čistiaceho efektu, tj. Rastovej a kvasnej schopnosti. Ukázalo sa, do akej miery majú podmienky prania, najmä spôsob a dĺžka procesu, ako aj teplota, vplyv na priebeh kvasného procesu. Z porovnania laboratórnych výsledkov účinnosti prania s prevádzkovými pomerami vyplýva potreba zlepšiť účinnosť pracích procesov v praxi. Zavádzanie prietokovej pracej metódy môže - pri vhodnej aplikácii - priniesť zlepšenie, avšak iba za predpokladu, že je k dispozícii dostatok mikrobiologicky bezchybnej vody. Pre prípady,...
Hlízová voda brambor jako živina při kvasných pochodech.Recenzovaný článek
B. MÍČA, V. CHMELAŘ, J. MALCHER
Kvasny Prum. 1958; 4(10): 232-235 | DOI: 10.18832/kp1958030
Bramborová hlízová voda je vhodným živným mediem při zkvašování melasy, jakož i odpadních škrobů. Dusíkaté organické sloučeniny i minerální látky obsažené v hlízové vodě urychlují kvašení u melasových zápar a pomáhají hlubšímu prokvašení zápar škrobnatých. Tohoto poznatku lze využít při kombinované výrobě škrobárensko-lihovarnické, kde dosavadní slabé zápary by bylo možno obohatit buď cukrem v melase nebo odpadním škrobem v koncentrované formě, škrobem kalovým, popřípadě jádrovým škrobem pšeničným. Touto další kombinací by se podstatně zlepšila tepelná ekonomika kombinované výroby, neboť místo lihovosti zralých zápar 3-4 % obj. by bylo možno dosáhnout...