Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 12

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 12

    K otázce ztrát a závad lihového kvašení melasy zaviněných kontaminací.Recenzovaný článek

    J. BARTA, O. ŽVÁČEK

    Kvasny Prum. 1958; 4(12): 268-270 | DOI: 10.18832/kp1958033  

    Kontaminující bakterie melasových lihových zápar náleží k rodu Lactobacillus a způsobují ztráty a závady v provozu lihovaru. Ztráty, jejichž ukazatelem je vzestup acidity udávané v ml 1,0 N-NaOH na 100 ml zápary, nutno vyjadřovat podle biochemiemi mléčných bakterií. Není správné počítat ztráty na kyselinu octovou vzniklou z ethylalkoholu. Přesnější je počítat na kyselinu mléčnou, octovou a oxid uhličitý nebo samostatnou kyselinu mléčnou. Kontaminující bakterie zaviňují závady v technologickém postupu, neboť jsou příčinou aglutinace a zhoršují fysiologický stav kvasinek, které rychleji odumírají. Při zvýšené infekci lze...

    Studium technologie submersní fermentace.Recenzovaný článek

    B. SIKYTA, M. HEROLD, J. ŠLECHTA, J. ZAJÍČEK

    Kvasny Prum. 1958; 4(12): 275-278 | DOI: 10.18832/kp1958034  

    Je popisována konstrukce laboratorních tanků a postup práce, který se osvědčil během sedmi let pro vypracování technologie několika základních antibiotik. Tyto zkušenosti byly během času dány k dispozici i dalším pro řešení obdobných problémů.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.