Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 12
K otázce ztrát a závad lihového kvašení melasy zaviněných kontaminací.Recenzovaný článek
J. BARTA, O. ŽVÁČEK
Kvasny Prum. 1958; 4(12): 268-270 | DOI: 10.18832/kp1958033
Kontaminující bakterie melasových lihových zápar náleží k rodu Lactobacillus a způsobují ztráty a závady v provozu lihovaru. Ztráty, jejichž ukazatelem je vzestup acidity udávané v ml 1,0 N-NaOH na 100 ml zápary, nutno vyjadřovat podle biochemiemi mléčných bakterií. Není správné počítat ztráty na kyselinu octovou vzniklou z ethylalkoholu. Přesnější je počítat na kyselinu mléčnou, octovou a oxid uhličitý nebo samostatnou kyselinu mléčnou. Kontaminující bakterie zaviňují závady v technologickém postupu, neboť jsou příčinou aglutinace a zhoršují fysiologický stav kvasinek, které rychleji odumírají. Při zvýšené infekci lze...
Studium technologie submersní fermentace.Recenzovaný článek
B. SIKYTA, M. HEROLD, J. ŠLECHTA, J. ZAJÍČEK
Kvasny Prum. 1958; 4(12): 275-278 | DOI: 10.18832/kp1958034
Je popisována konstrukce laboratorních tanků a postup práce, který se osvědčil během sedmi let pro vypracování technologie několika základních antibiotik. Tyto zkušenosti byly během času dány k dispozici i dalším pro řešení obdobných problémů.