Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 3


Biokonduktometrická detekce zkvasitelných cukrů při výrobě piva.Recenzovaný článek

J. DYR, J. MOŠTEK

Kvasny Prum. 1958; 4(3): 50-53 | DOI: 10.18832/kp1958006  

Indikací pivovarskými kvasinkami bylo ve většině případů nalezeno vyšší množství zkvasitelných cukrů, než chemickým náleze. Nejbližší tomu jsou hodnoty analys vystírek a zcukřených rmutů před varem. Maximum snadno zkvasitelných cukrů (ve stejných objemech rmutů) je u světlých várek v oblasti teplot 63 až73 °C. potvrzují to biokonduktometrické zkoušky pekařskými i pivovarskými kvasinkami a analysa se 100 mg redukujících cukrů za použití pouze pivovarských kvasinek. Ze 100 dílů redukujících cukrů stanovených chemicky je nejvíce snadno zkvasitelných, indikovaných pekařským droždím, ve vystírce. Toto je v souhlase i s paralelně prováděnou chromatografickou...

Netěsnost destilačních, rafinačních a odvodňovacích přístrojů.Recenzovaný článek

B. MELICHAR

Kvasny Prum. 1958; 4(3): 57-60 | DOI: 10.18832/kp1958007  

Výpočtem se zjistilo, že výtokové rychlosti par unikajících netěsnostmi destilačních, rafinačních a odvodňovacích přístrojů, jsou značné. Malou průtokovou plochou uniká poměrně značné množství par. Netěsnosti lze spolehlivě zjistit stlačeným vzduchem; zkouška topnou parou není vždy směrodatná. Doporučuje se  proto těsnost všech přístrojů v lihovarech častěji zkoušet stlačeným vzduchem, a to zejména tam, kde byly zjištěny větší ztráty lihu.

Elektivní půda pro zjištění kvasinkovité infekce v drožďářství.Recenzovaný článek

B. BUREŠOVÁ, P. ŘACH

Kvasny Prum. 1958; 4(3): 60-64 | DOI: 10.18832/kp1958008  

Byla připravena nová elektivní půda pro zjištění kontaminace v drožďářství rody Candida, Torulopsis, Hansenula, Pichia, Rhodotorula. Růst rodu Saccharomyces je touto půdou inhibován. Do prostředí není třeba přidávat inhibující látky. Růst bakterií je touto půdou tlumen. Elektivní půda s anhydritem kyseliny jantarové, betainem a anorganickými solemi je vodná pro zkoušení čistých i směsných kultur mikroorganismů a kvasících tekutin odebraných z výroby.