Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 6
Zhodnocení některých metodik stanovení glycidů v pivovarských produktech papírovou chromatografií.Recenzovaný článek
J. DYR, J. MOŠTEK
Kvasny Prum. 1958; 4(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1958014
1. Po přezkoušení popsaných metod bylo k vlastní práci použito dvou nejlépe dělicích soustav: a) n-butanol : kyselina octová : voda = 4 : 1 : 5, b) n-butanol : ethanol (cca 95 %) voda = 4 : 1,1 : 4,9. Druhá z nich dávala při nepřetržitém promývání o něco lepší výsledky v dělení cukrů mladiny. Při opakovaném promývání, které se dále výhradně používalo, se jejich dělicí účinky takřka nelišily. Jelikož cílem chromatografické analysy bylo především kvalitativní stanovení cukrů, používalo se opakovaného sestupného promývání, a to trojího a vícenásobného, podle povahy a množství nanášených vzorků. 2. Ze 7 zkoušených detekčních činidel byla...
Metodika stanovenia rozpustného kyslíka v kvasných substrátoch.Recenzovaný článek
S. HUNČÍKOVÁ
Kvasny Prum. 1958; 4(6): 132-139 | DOI: 10.18832/kp1958015
Vyskúšaná a zhodnotená bola metóda sulfitovej oxydácie, Kočergova, Winklerova a polarografická metóda. Ukázalo sa, že najvhodnejšia je metóda polarografická. Boli prevedené fermentačné pokusy zamerané na sledovanie okamžitej a maximálnej koncentrácie rozpustného kyslíka v priebehu kvasenia. Bol sledovaný časový úbytok kyslíka v suspenzii kvasiniek.