Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 1
Stáčení piva za horka.Recenzovaný článek
G. KLAZAR, J. BEDNÁŘ
Kvasny Prum. 1959; 5(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1959001
Za předpokladu stáčení piva s dobrou koloidní stabilitou je možno postup plnění za horka považovat za podstatné zlepšení proti dosavadnímu způsobu pasterace. Příznivý koloidní stav je však požadavkem u všech piv určených k pasteraci. Dalším předpokladem je použití dokonale čistých lahví, neboť každé znečištění způsobuje okamžité zpěnění piva. Stáčení piva za horka má své výhody. Ve srovnání s průtokovou pasterací, kdy ohřáté a opět zchlazené pivo musí být plněno do sterilních lahví, má stáčení za horka přednost v tom, že sterility je dosaženo jen v jedné fázi, a to při plnění. Vysokou teplotou piva se zabrání reinfekci. Do...
Kontrola kvasenia jodometrickým stanovením sacharózy.Recenzovaný článek
A. ŠEPITKA
Kvasny Prum. 1959; 5(1): 13-15 | DOI: 10.18832/kp1959002
Prispôsobili sme jodometrické stanovenie sacharózy na stanovenie sacharózy v kvasiacich záparách pri mliečnom kvasení, ktoré je pomerne rýchlejšie ako metódy stanovenia zvyškového cukru, založené na redukcii Fehlingovho roztoku a spoľahlivejšie ako priame polarimetrické stanovenie. Kontrola kvasenia iodometrickým stanovením sacharózy dá sa používať v celom rozsahu koncentrácie sacharózy, aké sú bežné v kvasiacich záparách. Jodometrickým sledovaním úbytku sacharózy v kvasiacich záparách pri mliečnom kvasení sme zistili, že inverzia sacharózy v kvasiacich záparách nepredbieha kvasenie v takej miere, ako sa bežne...
Lahvová zralost vín odrůdy Rýzlink rýnský.Recenzovaný článek
J. BLAHA
Kvasny Prum. 1959; 5(1): 15-18 | DOI: 10.18832/kp1959003
Doplňkem ke snahám o uplatnění speciálních agrotechnických metod pro jednotlivé odrůdy révy je třeba tato vína zpracovat a uchovávat podle odrůdových požadavků. Byl zjišťován vliv odrůdových charakterů na schopnost dosažení lahvové zralosti vín a doby jeho uchovatelnosti v lahvích, bez nepříznivého účinku na jakost, a to u Rýzlinku rýnského ve 4 ročnících. Podle analytických a degustačních nálezů bylo zjištěno, že v podmínkách našeho vinařství může být s příznivým výsledkem víno Rýzlinku rýnského lahvováno až po 8 až 10měsíčním uložení v sudech a po dvojím stočení. Maximální uchovatelnost tohoto vína po nalahvování je 4 až 8 roků,...